Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinska razmjena
  • 15.05.2016. 07:30

EU proizvodi do Kine, Japana i Latinske Amerike

EU još uvijek pregovara sa trgovinskim udruženjem zemalja Latinske Amerike "Mercosur" o potencijalnom trgovinskom sporazumu!

Foto: ec.europa
  • 750
  • 37
  • 0

Što ima novoga u Europskom parlamentu? Kroz cijeli travanj govorilo se o trgovinskoj razmjeni EU poljoprivrednih proizvoda. Odgođeno je odobrenje tri sorte genetski modificirane soje za izvoz stočne hrane.

Mercosur, trgovinsko udruženje pet zemalja Latinske Amerike, Brazila, Argentine, Paragvaja, Urugvaja, Venezuele najavio je prije nekoliko mjeseci ukidanje izvoznih restrikcija, što bi promijenilo lice svjetske poljoprivrede.

Europska poljoprivreda u travnju obilježena trgovinskim pregovorima

S obzirom da je Mercosur šesto najvažnije izvozno tržište za EU, pregovori su još uvijek u tijeku. EU je prvi trgovinski partner Mercosur-a, a čini oko 20% trgovinskog prometa tih zemalja u 2013., što je 110 milijardi eura.

Najveći dio izvoza Mercosur-a čine poljoprivredni proizvodi (43%) i sirovi materijali (28%), dok EU većinom izvozi proizvode s dodanom vrijednošću, opremu i mehanizaciju (46%) te kemikalije (22%).

EU zemlje šire izvozno tržište?

Prema nekim dokumentima koji su poznati novinarima, EU planira ponuditi Mercosuru godišnju tarifnu kvotu od 78 tisuća tona hormonski netretirane govedine. 20 zemalja članica taj potez je osudilo na Vijeću u travnju jer uključivanje tako osjetljivih proizvoda poput govedine u rane faze sporazuma bio je prema njihovom mišljenju - kontraproduktivan.

Izvoz u Kinu i Japan

Za to vrijeme, komisionar za poljoprivredu Phil Hogan bavi se još jednom trgovinskom misijom u Kini i Japanu kako bi stimulirao trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Budućnost Zajedničke poljoprivredne politike će biti prioritet na infrmacijskom poljoprivrednom vijeću u Amsterdamu na kraju svibnja.

Foto: ec.europa


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Phil Hogan Izvoz Mercusor Soja GMO Trgovinski sporazum


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.