Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinska razmena
  • 21.05.2016. 15:00

EU proizvodi do Kine, Japana i Južne Amerike

Evropska unija i dalje pregovara sa trgovinskim udruženjem zemalja Južne Amerike "Mercosur" o potencijalnom trgovinskom sporazumu!

Foto: ec.europa
  • 339
  • 15
  • 0

Koje su novosti u Evropskom parlamentu? Tokom aprila govorilo se o trgovinskoj razmeni poljoprivrednih proizvoda iz EU. Odobrenje tri sorte genetski modifikovane soje za izvoz stočne hrane je odloženo.

Mercosur, trgovinsko udruženje pet zemalja iz Latinske Amerike u čijem su sastavu Brazil, Argentina, Paragvaj, Urugvaj i Venecuela, pre nekoliko meseci, najavio je ukidanje izvoznih restrikcija, a to bi promenilo lice svetske poljoprivrede.

Evropska poljoprivreda u aprilu obeležena trgovinskim pregovorima

S obzirom na to da je Mercosur šesto najvažnije izvozno tržište za EU, pregovori i dalje traju. Evropska unija je prvi trgovinski partner Mercosur-a i čini oko 20% trgovinskog prometa tih zemalja u 2013. godini, što je 110 milijardi evra.

Najveći deo izvoza ovog udruženja čine poljoprivredni proizvodi (43%) i sirovine (28%), dok EU uglavnom izvozi proizvode s dodatom vrednošću, opremu i mehanizaciju (46%), kao i hemikalije (22%).

Prema nekim dokumentima, do kojih su došli novinari, Evropska unija planira da ponudi Mercosur-u godišnju tarifnu kvotu od 78.000 tona hormonski netretirane govedine. 20 zemalja članica Unije, na sednici Saveta Evrope, održanoj u aprilu, osudilo je ovaj potez jer je uključivanje tako osetljivih proizvoda, poput govedine, u rane faze Sporazuma, prema njihovom mišljenju, kontraproduktivno.

Izvoz u Kinu i Japan

Za to vreme, komesar za poljoprivredu Fil Hogan nalazi se u još jednoj trgovinskoj misiji u Kini i Japanu kako bi podstakao trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Budućnost Zajedničke poljoprivredne politike biće prioritet na Informacionom poljoprivrednom savetovanju koje će krajem maja biti održano u Amsterdamu.

Foto: ec.europa


Tagovi

Kina Japan Južna Amerika Poljoprivreda GMO soja Izvozne restrikcije Izvozno tržište Fil Hogan


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u