Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdrava prehrana
  • 13.01.2016. 14:20

EU obrazuje i potiče djecu na zdravu prehranu!

Konzumacija voća, povrća i mlijeka u cijeloj se Europi i dalje smanjuje, a članovi odbora za poljoprivredu promoviraju zdravu prehranu - i to obrazovanjem.

Foto: healthyeating.org
  • 225
  • 47
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj je u ponedjeljak podupro nove mjere za jačanje i povećanje fondova za EU plan o uvođenju voća, povrća i mliječnih proizvoda u školama.

Veći naglasak su stavili na obrazovanje djece o zdravim prehrambenim navikama, zatim povećanju budžeta te spajanju trenutno razdvojenog plana za mlijeko i voće u školama.

Smanjuje se konzumacija povrća, voća i mlijeka diljem EU

Zdrava i uravnotežena prehrana je temelj dobrog zdravlja, no dolazi do smanjenja konzumacije voća, povrća i mlijeka diljem EU. Zbog toga je od velike važnosti ojačati plan voća, povrća i mlijeka u školama i to na način da se poveća budžet te da se veći naglasak stavi na obrazovanje o zdravim prehrambenim navikama.

Član Europskog parlamenta, Marc Tarabella (S&D, Belgija), koji je inače zadužen za pregovore i koji je vodio izradu zakona, rekao je kako je Parlament također osigurao financijsku sigurnost programa, i to na način da je spriječio države članice od unilateralnog smanjenja budžeta ili promjena kriterija za dodijeljene EU fondove.

250 milijuna eura godišnje za zdravu prehranu

10. prosinca 2015. godine, Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj je podržao sporazum iz pregovora Parlamenta i Predsjedništva Vijeća Luksemburga s 30 glasova za, šest protiv te jednim suzdržanim. Poštenije dijeljenje 250 milijuna eura godišnje za mjere zdravijih prehrambenih navika između država članica.

Parlament je dobio dodatnih 20 milijuna eura za mjere zdravijih prehrambenih navika. Ovaj iznos čini godišnji budžet za mlijeko i mliječne proizvode do 100 milijuna eura, uz 150 mlijuna eura za voće i povrće.

Raspodjela sredstava među državama

Zastupnici su također inzistirali na pravednijoj raspodjeli sredstava EU između država članica postavljanjem dvaju temeljnih kriterija za cijeli plan (udio djece od šest do 10 godina starosti u populaciji i stupanj razvoja regije unutar države članice).

Prošle razine sredstava za mlijeko uzet će se u obzir i vjerojatno će biti provjerene nakon prvih šest godina novog plana te će se nadopuniti s novim, minimalnim godišnjim iznosom potpore EU po djetetu.

Veći naglasak na obrazovanju

Kako bi školstvo u EU postalo učinkovitije, zastupnici Europskog parlamenta tvrde da države članice moraju učiniti više po pitanju promicanja zdravih prehrambenih navika, lokalnih lanaca hrane, organskog uzgoja i borbe protiv bacanja hrane. Odgojne mjere također trebaju bolje povezati djecu s poljoprivredom, primjerice kroz posjete farmama i raspodjelu domaćih specijaliteta kao što su med i masline.

Proizvodi prihvatljivi za financiranje iz EU

Parlament je inzistirao na tome da kada se hrana distribuira u školama, pod-konzumirani, lokalni i svježi proizvodi trebaju imati prioritet pred prerađenom hranom. Države članice moći će distribuirati prerađenu hranu kao što su juhe, kompoti, sokovi, jogurti i sirevi samo uz svježe voće i povrće i mlijeko ili mlijeko bez laktoze.

EP je osigurao da samo proizvodi sa zdravim nutritivnim sadržajem mogu biti distribuirani. Dodana sladila i umjetni pojačivači okusa bit će zabranjeni. Distribucija proizvoda s dodanim šećerom, soli ili masnoćama trebala bi biti dopuštena samo kao iznimka, inzistirali su članovi Parlamenta. Stroga će ograničenja u količini ovih aditiva u namirnici biti definirana na razini Europske unije i produkt će svejedno trebati biti odobren od strane nacionalnih zdravstvenih ustanova prije nego će biti dostupan djeci u školama u EU okviru.

Financiran mliječni dio namirnica

Namirnice koje sadrže dodatno voće, orašaste plodove ili kakao, kao na primjer čokoladno mlijeko ili jogurt sa voćem te aromatizirane sastojke će također biti dostupne za financiranje preko EU fondova unutar spomenutog EU okvira. No, članovi Europskog parlamenta osigurali su da će sredstvima Europske unije biti financiran isključivo mliječni dio u tim namirnicama, koji mora iznositi najmanje 90%, odnosno u iznimnim slučajevima najmanje 75% gotovog proizvoda.

Dogovoreni tekst još mora u cjelini biti potvrđen od strane Parlamenta na plenarnoj sjednici u ožujku ili travnju, prije nego će tekst biti proslijeđen u Vijeće na potvrdu prvog čitanja.

Plan datira iz 1977.

Plan za mlijeko u školama je prvi put postavljen 1977. godine. Plan za voće u školama, koji uključuje i pružanje edukacije, uspostavljen je 2009. godine. Oba plana su stvorena kako bi se promovirala konzumacija voća, povrća i mlijeka te mliječnih proizvoda, no ovi planovi su sada funkcionirali samo pod različitim zakonskim i financijskim dogovorima. Svih 28 država članica EU sudjeluje u planu za mlijeko u školama, a 25 škola sudjeluje u planu za voće u školama (Velika Britanija, Finska i Švedska ne sudjeluju u planu voća).

Konzumacija voća, povrća i mlijeka u cijeloj se Europi i dalje smanjuje. Preko 20 milijuna djece u EU ima problema s prekomjernom težinom, dok adolescenti u prosjeku jedu svega 30 do 50% preporučenog dnevnog unosa voća i povrća.

Izvor: europarl.hr, Foto: healthyeating.org


Tagovi

Zdrava prehrana Obrazovanje Mlijeko i voće Škole Obrazovne ustanove Marc Tarabella


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."