Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • DG Agri
  • 01.06.2017. 13:30

EU izvozi svinjsko meso i vino, a uvozi kakao!

Trgovinski višak EU u poljoprivredno-prehrambenoj industriji teži 19 milijardi eura tijekom 12 mjeseci!

  • 714
  • 43
  • 0

Nazočili smo Seminaru o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici Europske unije, trgovini i promociji poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Bruxellesu gdje smo dobili važne informacije o relevatnom stanju u području uvoza i izvoza EU.

Doznajemo da je mjesečna vrijednost EU izvoza poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u veljači 2017. godine iznosila gotovo 10,7 milijardi eura, što je 131 milijun eura više nego u veljači 2016.

U 12-mjesečnom razdoblju od ožujka 2016. do veljače 2017., izvoz poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u EU je dostigao vrijednost od 132,2 milijarde eura, što je u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana poraslo za 2,2%.

Najveće povećanje u mjesečnoj izvoznoj vrijednosti dostignuto je za Rusiju (čak +86 milijuna eura), Kinu (+77 milijuna eura), SAD (+58 milijuna eura) i Koreju (+55 milijuna eura). Vino i svinjsko meso opet su pobjednici izvoza, dok je količina pšenice i drugih žitarica smanjena u izvozu.

EU povećava izvoz poljoprivrednih dobara u Rusiju

Veliki su dobitci postignuti u vrijednostima izvoza agro-prehrambenih proizvoda u SAD (1,2 milijarde eura i Kine (1,0 milijardi eura), iako je izvoz u Hong Kong značajno smanjen. Porast prodaje zabilježen je i u izvozu poljoprivrednih prehrambenih proizvoda u Japan i Koreju.

Povećao se izvoz u Švicarsku, Rusiju, Izrael i Ukrajinu

Izvoz u Švicarsku, Rusiju (za ne-zabranjene proizvode), Izrael i Ukrajinu, povećo se za više od 200 milijuna eura u dvanaestomjesečnom razdoblju. Razvoj vrijednosti izvoza u EU u Rusiju povezan je s gospodarskim oporavkom posljednjih mjeseci.

Osim Hong Konga (-544 milijuna eura), izvozne vrijednosti također su se smanjile za sjevernoafričke i bliskoistočne destinacije, kao što su Alžir (-480 milijuna eura) Maroko (-479 milijuna eura), i Saudijske Arabije (-425 milijuna eura) osobito zbog smanjenja vrijednosti izvoza žitarica.

Analizirajući izvozne performanse EU po kategorijama proizvoda u posljednjih 12 mjeseci, izvozne vrijednosti odražavaju osobito oporavak izvoza svinjskog mesa (+1,35 milijardi eura, a što je 33% više u usporedbi s izvoznim vrijednostima prije godinu dana), mesa (+461 milijuna eura), vina (+436 milijuna eura), mlijeka i ostalih proizvoda od žitarica, brašna, škroba ili mlijeka) i maslinovog ulja (+352 milijuna eura).

Trgovinski višak EU vrijedi 19 milijardi eura

Uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz trećih zemalja u razdoblju od 12 mjeseci od ožujka 2016. do veljače 2017. došao je u EU u iznosu od 113 milijardi eura. Višak izvoza u razdoblju od 12 mjeseci povećan je na gotovo 19 milijardi eura.

Glavni izvori uvoza u EU tijekom proteklih 12 mjeseci bili su Brazil, SAD, Argentina i Kina, a slijedili su ih Švicarska, Turska, Indonezija, Ukrajina i Obala Bjelokosti.

Tijekom razdoblja od 12 mjeseci uvozne vrijednosti EU za poljoprivredne proizvode porasle su i za Vijetnam, Costa Ricu, Madagaskar i Maroko.

S druge strane, vrijednost poljoprivrednog i prehrambenog uvoza iz Brazila smanjila se za 1,2 milijarde eura. Smanjen je uvoz iz SAD-a, Turske, Novog Zelanda i Malezije u usporedbi s prethodnih 12 mjeseci.

Najviše se uvozi kakao

Gledajući uvoz po kategorijama proizvoda, najveći porast vrijednosti u posljednjih 12 mjeseci bilježi kakao. Posebno se povećao i uvoz uljarica, osim soje i agruma. S druge strane, uvozne su vrijednosti osobito snižene za robu kao što su uljani kolači i duhan.


Tagovi

DG Agri Europska komisija Potpore Izravna plaćanja Brisel Klimatske promjene Uvoz Izvoz


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]