Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska govedina
  • 17.07.2019. 16:00

EU i SAD: Potvrđen sporazum o uvozu goveđeg mesa bez hormona

Zahvaljujući novom sporazumu, postojeća kvota ostaje nepromenjena, ali 35.000 ukupnog iznosa carinskih kvota, od 45.000 tona, namenjeno je za Sjedinjene Američke Države i postupno će se uvoditi u razdoblju od sedam godina.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 90
  • 9
  • 0

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uskoro će potpisati sporazum o preispitivanju funkcionisanja postojećeg trgovinskog sporazuma kojim se osigurava autonomna carinska kvota za uvoz visokokvalitetnog goveđeg mesa u EU. Tako će se rešiti dugotrajni spor u okviru Svetske trgovinske organizacije (World Trade organization, WTO).

Veće je u ponedeljak, 15. jula donelo odluku o potpisivanju sporazuma između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država kojim se SAD-u dodeljuje udeo u carinskoj kvoti za goveđe meso visokog kvaliteta iz takozvanog Memoranduma o razumevanju u vezi sa uvozom goveđeg mesa životinja koje nisu tretirane određenim hormonima rasta i povećanim carinama koje SAD primenjuje na određene proizvode EU-a, sklopljenog 2009. i revidiranog 2014. godine

Sporazum će biti potpisan u Briselu što pre to bude bilo moguće, objavilo je Veće EU.

U skladu sa visokim standardima EU-a

Memorandum o razumevanju predviđen je 2009. kao privremeno rešenje za dugotrajni spor u okviru WTO-a u vezi sa uvozom goveđeg mesa iz SAD-a koje je tretirano određenim hormonima rasta. Prema tom sporazumu, EU je dozvolila kvotu od 45.000 tona goveđeg mesa koje nije tretirano hormonima za dobavljače koji ispunjavaju uslove. U skladu sa pravilima WTO-a, ta kvota morala se staviti na raspolaganje i dobavljačima koji nisu iz SAD-a.

U skladu sa pravilima WTO-a, ta kvota morala se staviti na raspolaganje i dobavljačima koji nisu iz SAD-a.

Zahvaljujući novom sporazumu, postojeća kvota ostaje nepromenjena, ali 35.000 ukupnog iznosa carinskih kvota, od 45.000 tona, namenjeno je za Sjedinjene Američke Države i postupno će se uvoditi u razdoblju od sedam godina. Carinska kvota i dalje će obuhvatati samo one proizvode koji su u skladu sa visokim standardima EU-a u pogledu sigurnosti hrane i zdravlja. Ovaj korak ključan je za rešavanje dugotrajnog spora između EU-a i Sjedinjenih Američkih Država o merama koje je EU 1989. uvela za uvoz goveđeg mesa koje sadrži veštačke hormone rasta iz SAD-a. Ovim putem takođe se naglašava predanost EU-a u pozitivnom transatlantskom trgovinskom programu.

Veće je 19. oktobra 2018. ovlastilo Komisiju za otvaranje pregovora između EU-a i SAD-a o funkcionisanju carinske kvote, između ostalog i o raspodeli te kvote po zemljama.

Pregovori sa SAD-om zaključeni su 27. februara 2019., a u svetlu tog sporazuma Komisija je zatražila i dobila saglasnost drugih značajnih zemalja dobavljača u skladu sa primenjenim pravilima WTO-a.


Tagovi

SAD Uvoz goveđeg mesa Meso bez hormona Sporazum


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]