Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 14.05.2019. 16:30

EK u suradnji s državama članicama staje na kraj patvorenju maslinovog ulja?

U fazi provedbe je i projekt OLEUM u kojem sudjeluje i Hrvatska, a kojemu je cilj bolje jamčiti kvalitetu i autentičnost maslinova ulja razvijanjem novih analitičkih metoda i poboljšavanjem postojećih, kaže povjerenik Phil Hogan.

Foto: Vedran Stapić
  • 521
  • 49
  • 0

U državama članicama EU provedeno je 2017. godine 6.119 kontrola kako bi se osiguralo da se maslinovo ulje označuje u skladu sa zahtjevima zakonodavstva EU-a, a 3.705 kontrola provedeno je kako bi se osiguralo da su kriteriji kvalitete i čistoće proizvoda u skladu s deklariranom kategorijom.

U fazi provedbe je i projekt OLEUM u kojem sudjeluje i Hrvatska, a kojemu je cilj bolje jamčiti kvalitetu i autentičnost maslinova ulja razvijanjem novih analitičkih metoda i poboljšavanjem postojećih. Razvit će se i podupirati svjetska zajednica laboratorija sa znatnim iskustvom u analizi maslinova ulja, a od toga će koristi imati sve države članice“, stoji u odgovoru povjerenika Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phila Hogana zastupnici Marijani Petir.

Naime, kako je priopćeno iz njezina ureda, zaprimila je odgovor na zastupničko pitanje o patvorinama maslinovog ulja koje je uputila Komisiji. Patvorenje maslinovog ulja jedan je od najvećih izvora poljoprivrednih prevara. Maslinovo ulje miješa se s drugim biljnim uljima ili se namjerno pogrešno označavaju vrsta ili kvaliteta ulja.

"Hrvatsko maslinovo ulje iznimne je kvalitete te hrvatski proizvođači maslinovog ulja za svoje ulje dobivaju brojne nagrade i priznanja, stoga je Petir s pravom zabrinuta zbog nelojalne konkurencije i nepoštene trgovačke prakse koje ugrožavaju hrvatska ulja te je od Komisije zatražila da se provede istraživanje prevelacije patvorina maslinovog ulja na tržištu Unije, kako bi se zaštitilo proizvođače maslinovog ulja, ali i potrošače", navodi se u priopćenju.

Phil Hogan u odgovoru je istaknuo i dobru suradnju s državama članicama s kojima Komisija trenutno provodi istraživanje o patvorenju maslinovog ulja, a rezultati kojega se očekuju krajem 2019. godine. Tim se istraživanjem, pojašnjava povjerenik Hogan, želi pružiti jasan uvid u provedbu kontrola u državama članicama te se žele utvrditi nedostaci i najbolje prakse kako bi se mogle poduzeti adekvatne mjere.


Tagovi

Maslinovo ulje Patvorenje maslinovog ulja Phil Hogan Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]