Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 18.10.2020. 09:00

EFSA otvorila javno savjetovanje za proizvode s aromom dima

Otvorene su konzultacije o nacrtu znanstvenih smjernica za pripremu zahtjeva za primarne proizvode s okusom dima, rok za prijavu je do 16. studenoga 2020.

Foto: Depositphotos/artfotoss
  • 105
  • 11
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otvorila je konzultacije o nacrtu znanstvenih smjernica za pripremu zahtjeva za primarne proizvode s okusom dima.

Naime, arome dima posebna su kategorija aroma u prehrambenoj industriji, a koja nastaje nepotpunim izgaranjem (pirolizom) drveta. Njihova uporaba u EU određena je različitim uredbama. Odobrenja se u EU daju na 10 godina i mogu se obnoviti na zahtjev nositelja najkasnije 18 mjeseci prije isteka roka valjanosti.

Glavni cilj primjene novih primarnih proizvoda s aromom dima kao i za obnavljanje i modificiranje postojećih aplikacija treba pokazali da ti proizvodi ne predstavljaju opasnosti za ljudsko zdravlje ili na okoliš.

Primjerice, tijekom njegove proizvodnje, moraju se navesti svi izvorni materijali koji se koriste, botanički naziv drveta koje se upotrebljava, omjeri, detaljni procesi i drugo. 

Dostavite svoje komentare na vrijeme

EFSA je pokrenula javno savjetovanje, a zainteresirane strane pozvane su da predaju pisane komentare u elektroničkom obrascu do 16. studenog 2020

Upozoravaju da se komentari neće uzeti u obzir ako se podnose nakon datuma zatvaranja savjetovanja, budu predstavljeni u bilo kojem obliku koji nije predviđen u uputama i predlošku, nisu povezani sa sadržajem dokumenta, sadrže pritužbe protiv institucija, osobne optužbe, nebitne ili uvredljive izjave ili ako su povezani s aspektima politike ili upravljanja rizicima koji su izvan opsega EFSA-inih aktivnosti. 

Procijenit će sve komentare koji su dostavljeni u skladu s gornjim kriterijima, a dalje će ih razmotriti njihov panel za aditive i arome u hrani ako su relevantni za finalizaciju dokumenta sa smjernicama.

Osim toga, tijekom razgovora s javnošću planirano je tehničko saslušanje s relevantnim dionicima i zainteresiranim stranama. Ovaj je događaj zakazan za 5. studenog, a trebao bi se održati u vremenu od 14:00 do 18:00 h i to kao virtualni sastanak. Usmjeren je na razmjenu mišljenja o sadržaju nacrta dokumenta sa smjernicama i na raspravu o komentarima iznesenim tijekom javnog savjetovanja.

On-line obrazac za registraciju dostupan je na ovoj poveznici.

 


Tagovi

EFSA Dimljeni proizvodi Okus dima Javno savjetovanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]