Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi u hrani
  • 29.09.2019. 18:00

EFSA: Javno savjetovanje o procjeni kumulativnog rizika od pesticida u hrani

Zainteresirane strane moraju do 15. studenog dostaviti komentare na dvije procjene: jedna razmatra kronične učinke na štitnjači, a druga promatra akutne učinke na živčani sustav.

Foto: Pixabay/go_see
  • 789
  • 41
  • 0

EFSA provodi javno savjetovanje o svojim pilot-procjenama rizika koji za ljude predstavljaju ostaci brojnih pesticida u hrani. Zainteresirane strane moraju do 15. studenog dostaviti komentare na dvije procjene: jedna razmatra kronične učinke na štitnjači, a druga promatra akutne učinke na živčani sustav.

Nacrt procjene rezultat je višegodišnje suradnje EFSA-e i Nacionalnog instituta za javno zdravstvo i okoliš Nizozemske (RIVM). Ukupni nacrt zaključka za obje procjene je da je rizik potrošača zbog kumulativne prehrambene izloženosti ispod praga koji pokreće regulatorne mjere za sve obuhvaćene grupe.

Pesticidi ne bi trebali imati štetne učinke na ljude

Kako bi pomogla sudionicima koji žele dati svoj doprinos savjetovanju, EFSA u Bruxellesu održava poseban sastanak na kojem će EFSA-ini znanstvenici i vanjski stručnjaci predstaviti i raspravljati o glavnim elementima i zaključcima pilot procjene. Prijava za događaj je otvorena.

Tvari razmatrane u procjenama utvrdili su stručnjaci EFSA-e za pesticide pomoću metodologije posebno stvorene za razvrstavanje pesticida u "skupine kumulativne procjene" (CAGs). Metodologija se temelji na pretpostavci da pesticidi koji uzrokuju iste specifične učinke mogu proizvesti kumulativnu toksičnost.

Uredbom koja se odnosi na stavljanje pesticida na tržište propisano je da pesticidi ne bi trebali imati štetne učinke (uključujući kumulativne učinke) na ljude.


Tagovi

EFSA Ostaci pesticida Pesticidi u hrani Javno savjetovanje Štitnjača Živčani sustav


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]