Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 25.02.2021. 11:40

Državni inspektorat otkrio: Više od pola ekstra djevičanskog ulja lažno na tržištu

Tako čak 14 provjerenih ulja nije prošlo senzorsku analizu, a njih tri niti parametre kvalitete.

Foto: Bigstock/ Jarnos Holappakis
  • 906
  • 280
  • 0

Više od polovice maslinovih ulja koja se na hrvatskom tržištu prodaju kao ekstra djevičanska ne odgovaraju toj deklaraciji, pokazuju podaci koje je Državni inspektorat lani prikupio temeljem analize 25 takvih ulja.

Tako čak 14 provjerenih ulja nije prošlo senzorsku analizu, a njih tri niti parametre kvalitete. Države iz kojih potječe nesukladno ulje su Italija s njih šest, Španjolska s također istom brojkom te Hrvatska s dva. 

"Ekstra djevičanska maslinova ulja koja su bila nesukladna na senzorsko ispitivanje ne nalaze se unutar granica propisanih za kategoriju ekstra djevičanskog maslinovog ulja i takva ulja se smiju na tržište staviti označena samo kao djevičanska maslinova ulja“, stoji u odgovoru kojeg smo dobili od Inspektorata. 

Nije pronađeno zdravstveno neispravno ulje

Protiv odgovornih subjekata u poslovanju s hranom pokrenuti su prekršajni postupci. Podneseno je devet optužnih prijedloga nadležnim sudovima i donijeta su četiri prekršajna naloga. 

Inspektor donosi rješenje kojim se sukladno Zakonu o poljoprivredi zabranjuje stavljanje na tržište nesukladnog lota maslinovog ulja i naređuje njegovo povlačenje s tržišta. "Rješenje se ne donosi u slučaju ako subjekt u poslovanju s hranom samoinicijativno pokrene povlačenje nesukladnog maslinovog ulja s tržišta prije izricanja upravne mjere“, pojašnjavaju u priopćenju.

Inače, kvaliteta se utvrđuje laboratorijskim ispitivanjem. Uzorkovano ekstra djevičansko maslinovo ulje se odmah (u roku pet radnih dana) dostavlja na analizu u ovlašteni laboratorij koji ujedno ima i ovlašteni panel za organoleptičko ocjenjivanje. Laboratorij koji je zaprimio uzorke, provodi fizikalno-kemijsku analizu te organoleptičko ocjenjivanje. 

Maslinova ulja nesukladna na organoleptičko/senzorsko ocjenjivanje na zahtjev zainteresirane strane (subjekta u poslovanju s hranom) dostavljanju se na dva senzorska protuocjenjivanja ovlaštenim panelima. Ako je podrijetlom iz neke od država članica, jedno od senzorskih protuocjenjivanja mora obaviti panel koji je odobrila predmetna država. Europska komisija objavljuje listu odobrenih panela u svim državama članicama.

Iz inspektorata napominju kako se utvrđene nesukladnosti ne odnose na zdravstvenu ispravnost.


Tagovi

Državni inspektorat Kontrola Ekstra djevičansko maslinovo ulje Senzorsko ispitivanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?