Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ograničavanje cena
  • 15.04.2022. 10:30

Država da isplati mlinarima 160 miliona dinara zbog zamrznute cene brašna?

Država je, prema njegovim rečima, dužna da isplati to obeštećenje jer je usvojila Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji predviđa da se u slučaju interventnih mera, a "zamrzavanje" cena je među njima, ta sredstva privrednicima isplate iz budžeta Srbije.

Foto: Depositphotos/Tomukas
  • 209
  • 66
  • 0

Direktor poslovnog udruženja mlinara i fabrika testenina "Žitounija" Zdravko Šajatović rekao je da će uputiti pismo premijerki Ani Brnabić kojim traži da država isplati obeštećenje mlinarima od 160 miliona dinara, zbog zamrznute cene brašna.

On je za Betu rekao da su mlinari dobijali pšenicu iz robnih rezervi po 23 dinara po kilogramu za proizvodnju brašna tip 400 i tip 500 u pakovanjima od jedan do pet kilograma, kome je cena zamrznuta na nivou od 15. novembra, a da te pšenice više nema za malinare.

"Mlinari su na gubitku od 12 dinara po kilogramu pšenice jer na slobodnom tržištu košta više od 35 dinara i država nam duguje 160 miliona dinara jer je isporučeno oko 12.000 tona brašna u februaru i martu", rekao je Šajatović.

Država je, prema njegovim rečima, dužna da isplati to obeštećenje jer je usvojila Zakon o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji predviđa da se u slučaju interventnih mera, a "zamrzavanje" cena je među njima, ta sredstva privrednicima isplate iz budžeta Srbije.

Sastanak na koji mlinari nisu pozvani

Odluku o zabrani izvoza brašna i pšenice donela je 10. marta Vlada Srbije bez konsultacija sa izvoznicima pšenice i brašna iz straha da tih poljoprivrednih proizvoda neće biti dovoljno za prehrambenu sigurnost zbog krize i rata u Ukrajini.

Kvote za izvoz 350.000 tona pšenice i kukuruza, bez carine na uvoz?

Podsetimo, direktorka Udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović rekla je da je na sastanku predstavnika ove asocijacije sa premijerkom Anom Brnabić načelno dogovoreno da se odobre kvote za izvoz pšenice, kukuruza i ulja, a da se dozvoli neograničeni izvoz brašna.

Šajatović je rekao da je teško poverovati informaciji sa sastanka predstavnika poslovnog udruženja izvoznika pšenice "Žita Srbije" sa Brnabić, na koji mlinari nisu pozvani, da bi za desetak dana mogao biti dozvoljen slobodan izvoz brašna.


Tagovi

Zabrana izvoza Ograničavanje cena Cena brašna Zdravko Šajatović Zakon o uređenju tržišta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...