Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinovo ulje
  • 13.11.2019. 09:55

Drastičan pad cijene maslinovog ulja, Europska komisija odobrila program potpore

Kako bi ublažila teško stanje na tržištu nastalo padom cijena, Europska je komisija odobrila potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja.

Foto: Depositphotos/sabinoparente
  • 3.089
  • 159
  • 0

Europska je komisija odobrila potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja kako bi ublažila teško stanje na tržištu. Naime, velike zalihe i uzastopne dobre berbe stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu maslinovog ulja EU-a, uzrokujući drastičan pad cijena. 

Zbog viška nastalog nakon berbe 2018./19., cijene su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na španjolskom, grčkom i portugalskom tržištu bile posebno niske. Primjerice, cijena španjolskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja bila je sredinom listopada za 33% ispod petogodišnjeg prosjeka. Slično tome, cijena grčkog djevičanskog maslinovog ulja bila je 13,5% niža od petogodišnjeg prosjeka.

Izuzetno visoke zalihe na razini EU, procijenjene na 859.000 tona za 2018./19. (od čega je čak 88% u Španjolskoj), u kombinaciji s prosječnom proizvodnjom koja se očekuje za 2019./20., prijeti dodatnim pritiskom na poljuljano tržište maslinovog ulja u EU. 

Programom potpore privatnog skladištenja planira se ublažiti pritisak i pridonijeti stabiliziranju tržišta.

"Proteklih mjeseci tržište maslinovog ulja prolazilo je kroz ozbiljnu neravnotežu na tržištu i s ponosom mogu reći da je Zajednička poljoprivredna politika opet ovdje kako bi podržala naše poljoprivrednike i proizvođače. Zahvaljujući našim tržišnim mjerama, usvojena pomoć za privatno skladištenje pomoći će stabilizirati tržište i spriječiti daljnju štetu u sektoru", rekao je Phil Hogan, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Program će djelovati kroz natječajni postupak tijekom najviše 4 razdoblja kako bi se omogućila fleksibilnost i ograničeno upravljanje tržištem. Potpora se dodjeljuje nepakiranom djevičanskom ulju za sljedeće vrste: ekstra djevičansko, djevičansko i maslinovo ulje lampante.

Kako bi program bio učinkovit, količine ulja za koje se prime sredstva, moraju ostati u skladištu najmanje 180 dana. Minimalna, pak, količina po ponudi na natječaju je 50 tona. 

Ponude se mogu podnijeti samo u državama članicama, Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Cipru, Malti, Portugalu i Sloveniji. Prvi natječaj bit će objavljen krajem mjeseca, od 21. do 26. studenog 2019. godine.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Maslinovo ulje Cijena Pad cijene Program potpore


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).