Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pašnjački uzgoj
  • 26.02.2021. 18:00

Dokazano: Meso goveda iz pašnjačkog uzgoja ima više zdravih omega-3 masnih kiselina

Naučno istraživanje je dokazalo da goveda koja se hrane žitaricama imaju odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina 7:1, dok ona koja se hrane isključivo na pašnjacima 2:1.

Foto: Depositphotos/Bruno135
  • 96
  • 224
  • 0

Studija, objavljena u naučnom časopisu "Future Foods", otkriva da goveda koja se hrane na pašnjaku sadrže više od 40 mg omega-3 masnih kiselina na 100 grama.

Kako piše farminguk, glavna slabost savremene ishrane širom sveta je njihov nedostatak jer dolazi do viška loših, omega-6 masnih kiselina.

Važnost odnosa 

U sklopu istraživanja rađene su analize na goveđim odrescima iz ekološkog i neekološkog uzgoja. Rezultati su kasnije upoređeni sa mesom uzgojenim na farmama koje nose certifikat "Pasture for Life", a reč je o životinjama koje se hrane isključivo na pašnjacima.

"Rezultati pokazuju jasne razlike između koncentracije omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Potvrdili smo da ishrana žitaricama i njihovim nusproizvodima stvara manje prvih u mesu, a više potonjih, nepoželjnih", rekla je koordinatorka istraživanja, Džilijan Batler

Kaže da je i njihov odnos mnogo lošiji u mesu goveda koja jedu žitarice. Tako za taj način ishrane odnos omega-6 i omega-3 iznosi 7:1, dok je za goveda koja su se hranila na pašnjacima 2:1.

Brojnim naučnim studijama je potvrđena važnost ovog odnosa. Tako je preporuka Svetske zdravstvene organizacije nastojanje da se ishranom unosi omega-3 i omega-6 masnih kiselina u odnosu od 1:3 do 1:5, ali realnost je drugačija. Tokom poslednjih 150 godina, konzumacija kvalitetnijih smanjila se za 80 odsto, a unos lošijih povećao se za nekoliko stotina odsto, zbog čega se javljaju kardivaskularne bolesti.

Nusprodukti razgradnje omega-6 podstiču upalne procese, rast ćelija tumora, zgrušavanje krvi, dok ove druge deluju suprotno. Iako su našem organizmu potrebne obe za normalno funkcionisanje, sve jasnije postaje da je odnos njihovog unosa izuzetno važan.

Radovi na pašnjacima: Šta je potrebno obaviti pre prolećne ispaše?

Udruženje stočara "Fed-Pasture" iz Velike Britanije, koja stoji iza standarda sertifikovanja mesa i mlečnih proizvoda "Pasture for Life", kaže da je istraživanje pokazalo da je ishrana životinja direktno uticala na kvalitetu mesa.

"Masne kiseline koje treba da jedemo više javljaju se u daleko većim koncentracijama u mesu životinja koje se hrane na pašnjacima“, zaključila je Džimi Vudrov iz tog Udruženja.


Tagovi

Pašnjaci Goveda Ishrana Masne kiseline Omega-3 Omega-6


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu