Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokošja jaja
  • 04.12.2020. 13:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dokazali: obogaćena kokošja jaja poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje

Kod ispitanika koji su ih konzumirali nalaz je pokazao poboljšanu reaktivnost krvnih žila, kaže prof. dr. sc. Ines Drenjančević s Medicinskog fakulteta u Osijeku i voditeljica Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju. 

Foto: Bigstock/ OlyaTropinina
  • 589
  • 300
  • 0

Kokošja jaja obogaćena omega 3 polinezasićenim masnim kiselinama i to u većim količinama (do tri dnevno) ne čine nikakvu štetu našem organizmu. Naprotiv, jako su kvalitetna namirnica koja treba biti jedna od osnovnih koje konzumiramo, dokazalo je istraživanje osječkog Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju. 

"Dokazali smo da imaju preventivan učinak i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje", kaže za Osječku televiziju prof. dr. sc. Ines Drenjančević s Medicinskog fakulteta u Osijeku i voditeljica Znanstvenog centra. .

Točnije, dodala je, kod ispitanika koji su ih konzumirali nalaz je pokazao poboljšanu reaktivnost malih krvnih žila odnosno da su spremnije odgovoriti na različite fiziološke ili patološke stresore s kojima se možemo u svakodnevnom životu susresti.

Također, prilikom ispitivanja došli su do spoznaje i kako postoji donja granica konzumacije omega 3 koja će dovesti do nekoga efekta. Ona je 770 mg/dan koju je potrebno uzimati u minimalnom periodu od tri tjedna. "Takvo vremensko razdoblje provodili smo i na našim ispitanicima čija je dob kao i zdravstveno stanje bilo raznoliko. Od mladih i zdravih pa sve do starijih i bolesnih“, ističe profesorica. 

Hrana kao lijek

Osnovna uloga Znanstvenog centra je provoditi istraživanja iz područja biotehnologije i biomedicine u području funkcionalne hrane. "Takva je hrana sva ona koja ima određene kvalitetne sastojke iznad uobičajenih, odnosno koja daje zdravstvene koristi i više nego što bi davala da nije obogaćena funkcionalnim sastojcima“, objašnjava sugovornica.

Konkretno, pojasnila je, bave se istraživanjem i proizvodnjom obogaćenih kokošjih jaja podijeljenih u dvije skupine, ona obogaćena omega 3 polinezasićenim masnim kiselinama i jaja obogaćena s četiri komponente, a to su omega 3 polinezasićene masne kiseline, selen, gluten i vitamin E tzv. quattro jaja.

"Poznat je izraz još ih Hipokratovog vremena 'neka lijek bude tvoja hrana' i to je ono što smo ovim istraživanjem htjeli postići“, kaže Drenjančević te dodaje kako je jedan od ciljeva izraditi određene algoritme prehrane odnosno predložiti protokol kod zdravih, mladih, sportaša, djece te kardiovaskularnih bolesnika. 

Osim istraživanja organiziraju i okrugle stolove

Inače, Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju osnovan je u studenom 2015. godine. Jedan je od 10 nacionalnih centara i jedini je smješten u Osijeku. Sastoji se od dvije istraživačke jedinice, one za istraživanje glikoznanosti i jedinice za istraživanje, proizvodnju i medicinsko ispitivanje funkcionalnosti hrane. Partneri su Medicinski fakultet, Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Odjel za kemiju Sveučilišta J.J. Strossmayera. 

U okviru Centra unazad tri godine provodi se projekt financiran iz Strukturnih i investicijskih fondova vrijedan 35 milijuna kuna. Osim za istraživanje, njime financiraju i okrugle stolove s raznim temama. 

Više o temi možete pogledati u videu:


Tagovi

Kokošja jaja Istraživanje Kardiovaskularne bolesti Omega 3 Znanstveni centar Hrana Lijek Prof. dr. sc. Ines Drenjančević Medicinski fakultet


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com