Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • World Food Moscow
  • 20.09.2016. 18:00

Dogovoren izvoz za Rusiju od 7 miliona evra

Na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svet hrane" (World Food), u Moskvi, dogovoreni su novi izvozni aranžmani kompanija iz Srbije vredni više od 7 miliona evra.

Foto: pks.rs
  • 675
  • 71
  • 0

Na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svet hrane" (World Food), u Moskvi, dogovoreni su novi izvozni aranžmani kompanija iz Srbije vredni više od 7 miliona evra. Najviše se očekuje od plasmana svežeg voća i povrća na tržište Rusije, a primetno je interesovanje ruskih kupaca i za organske proizvode.

Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije organizacijom nacionalnog štanda Srbije podržale su nastup 12 srpskih kompanija, proizvođača svežeg i zamrznutog voća i povrća, mesnih proizvoda, sokova i organskih proizvoda na međunarodnom sajmu prehrambenih proizvoda "Svet hrane" koji je održan od 12. do 15. septembra. Izlagači iz Srbije, "Nektar", "Zlatiborac", "Jugprom", "Pik Južni Banat", "Voćar", "ITN", "Moravac ZZ", "Poslovni sistem Global Sid", "Flora Internacional", "Ćirić Agro MĐŽ", "Mirax Agrar" i "Agroprom", ove godine izlagali su na dva nacionalna štanda Srbije u sajamskim halama specijalizovanim za voće i povrće, meso i mesne prerađevine.

Učvršćena postojeća i dogovorena nova poslovna saradnja

Nastup na međunarodnom sajmu omogućava proizvođačima, pre svega svežeg i prerađenog voća i povrća i mesnih prerađevina, da predstave proizvodne kapacitete kompanija, izlože svoje proizvode i razgovaraju sa potencijalnim poslovnim partnerima o plasmanu na nova tržišta, kao i da učvrste postojeće i steknu nove poslovne kontakte. Tradicionalno učešće srpskih kompanija na jednoj od najuglednijih međunarodnih izložbi prehrambenih proizvoda u svetu, direktno doprinosi kvalitetnijem pozicioniranju srpskih brendova i ukupnom izvozu ne samo na tržište Zajednice nezavisnih država, već i šire.

Trgovinsku razmenu Srbije i Ruske Federacije, u 2015. godini, obeležila je oscilacija kursa i pad vrednosti rublje, što je direktno uslovilo nesigurnost naplate, otežano planiranje i samim tim značajan pad trgovinske razmene i izvoza i uvoza. Stabilizacija kursa rublje od početka 2016. godine uticala je na rast trgovinske razmene i srpskog izvoza. Rezultate bilateralne trgovinske saradnje srpskih i ruskih kompanija u prvoj polovini godine obeležio je dinamičan rast srpskog izvoza, uz značajno smanjenje deficita. Srpski izvoz je vredeo 379,2 miliona dolara što predstavlja rast od 18,1% u odnosu na isti period prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 41,5% u 2015. godini povećana na 47,6% i to u prvoj polovini 2016. godine.

Najveći rast izvoza zebeležen kod svežeg voća

Kako piše u saopštenju Privredne komore Srbije rast izvoza srpskih prehrambenih proizvoda u prvoj polovini 2016. godine zabeležen je kod svežeg voća - od 74%, sira - 27%, svežeg povrća - 23,7%. Značaj ostvarenih vrednosti srpskog izvoza u Rusiju utoliko je veći ukoliko se uzme u obzir udaljenost tržišta Ruske Federacije od preko 2.000 kilometara, kao i visoki transportni troškovi, koji u velikoj meri utiču na finalnu cenu proizvoda. Srpski proizvod je cenjen, prepoznat kao kvalitetan, ima kupca, a opšti utisak srpske poslovne zajednice je da takav trend treba održati i valorizovati, jer potencijali nisu ni izdaleka iscrpljeni.

Foto: pks.rs


Tagovi

Sajam Moskva Hrana Srbija Srpske kompanije Nektar Zlatiborac Jugprom Pik Južni Banat Voćar ITN Moravac ZZ Poslovni sistem Global Sid Flora International Ćirić Agro MĐŽ Mirax Agrar Agroprom Poslovni kontakti Saradnja Izvoz Privredna kom


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.