Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća i povrća
  • 25.09.2017. 12:00

Dodata vrednost za veću zaradu

Džem bez šećera, dunje u turšiji, sušeni paradajz sa začinima - samo su neki od primera kako se iz malih čarobnih špajiza iz okoline Knića sprovodi takozvani koncept dodate vrednosti, u čijoj osnovi je da se kupcima umesto sirovine ponudi gotov proizvod.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.141
  • 106
  • 0

Jedan beogradski hotel, u kome pretežno odsedaju stranci, naručio je 600 tegli domaćeg džema, ali bez šećera. Menadžment hotela prepoznao je ukus klijentele i pronašao domaćeg proizvođača. Ova narudžbina stigla je u selo Guberevac kod Knića, u domaćinstvo Vladanke Aleksić, koja već godinama pravi slanu i slatku zimnicu.

I sušeni paradajz u ulju sa začinima Milijane Pantović, takođe iz okoline Knića, mogao bi uskoro da doživi sličnu sudbinu. Umesto paradajza na kilo, Milijana ga suši i pakuje sa začinima kao deliaktes. Vladankina i Milijanina misija je da kupcima ponude gotov proizvod, umesto sirovine, koja se prodaje po daleko nižoj ceni. Količine koje one mogu da ponude su male, jer proizvodi nastaju u kućnim uslovima, ali podjednako, kao i u velikim industrijama, moraju da osmisle čitav prosec od recepture do naplate.

Ovo je tek jedan primer prodaje gotovog proizvoda umesto sirovine u malim seoskim gazdinstvima. Takozvana dodata vrednost, koncept je o kome svi u zoni poljoprivrede, naveliko pričaju u poslednje vreme. Na poslednjem Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, državni sekretar u resornom ministarstvu Velimir Stanojević, izjavio je da "država podržava ovu zamisao kroz subvencije za izradu prerađivačkih kapaciteta".

Džem bez šećera za beogradske hotele

Mali proizvođači još uvek se snalaze na svoje načine. Vladanka Aleksić kaže da je njen koncept kupovine domaće, a ne industrijske zimnice, konačno prepoznat na tržištu, te da se njena kućna prerada od sirovina koje ima - isplatila.

"Taj hotel je tražio džem od višanja, malina, divljih kupina, jabuka, kajsija i šljiva, ali bukvalno bez grama šećera. Moja ideja je bila da dodam med, ali ni to nisu hteli. Kažu, gosti će na licu mesta dodati ako žele. Jednostavno, stranci retko konzumiraju šećer. Ovo je moja lična proizvodnja, u kuhinji za šporetom. Za džemove od drenjina, trnjina, šipurka, plodove skupljam sama u prirodi", kaže Vladanka, koja je osmislila i dunje u turšiji, za koje tek treba da pronađe kupce.

Džemovi bez šećera iz kuhinje Vladanke Aleksić

Misija Milijaninog sušenog paradajiza

Sličnu popularnost dostiže i proizvod Milijane Pantović iz Bečevice, sela sa druge strane Gruže. Njen sušeni paradajz sa dodacima i u ulju nalazi svoje prve obožavaoce. Proizvod primamljivog izgleda i ukusa, nastao je takođe u domaćoj radinosti. Ali sa jednom prednošću. Njena porodica već ima mini sušaru u kojoj prerađuju voće i povrće.

Njen suprug, Vladan Pantović, idejni tvorac sušare za male proizvođače, kaže da je jedan od problema što još uvek nismo dovoljno upoznati sa konceptom da je prodaja gotovog proizvoda daleko isplativija od prodaje sirovine.

"To bi kod nas trebalo da bude jedna velika misija. Treba ljudima na pravi način objasniti da konačni proizvod, bilo da govorimo o mleku, mesu, a o voću i povrću posebno, uvek je isplativiji od sirovine. Treba težiti da tržištu plasiramo uvek gotov proizvod, čak ne ni poluproizvod, a naročito ne sirovinu", kaže Vladan Pantović.

Zato su Pantovići odlučili da paradajz koji su osušili spakuju u tegle sa začinima i probaju da nađu svoju klijentelu. Kroz njihovu sušaru prolaze i kajsije, šljive, celer, luk. I za to bi tek trebalo osmisliti na koji način ga plasirati kao gotov proizvod, jer osušeno voće je samo poluproizvod, kome takođe treba dodati vrednost i skuplje ga prodati na tržištu.

Mašta domaćicama u Šumadiji nije strana, bar kada je u pitanju receptura. Međutim, to je tek jedan korak od sirovine do gotovog proizvoda. Svaku ideju iz njihove kuhinje mora da proprati čitava mala industrija pakovanja, etiketiranja, brendiranja, marketinga, prodaje, naplate.

Foto: Biljana Nenković


Tagovi

Zimnica Dodata vrednost Sušeni paradajiz Džem bez šećera Milijana Pantović Vladanka Aleksić Sušare Sušene kajsije Gruža


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.