Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kućni šturak
  • 19.01.2023. 10:30

DHSS o kukcima u hrani: To uništava budućnost seljaka i domaće proizvodnje

Dok selo i seljak u Hrvatskoj propadaju kao i proizvodnja hrane, EU ozakonjuje "novu hranu". Uskoro ćemo na policama trgovačkih lanaca imati praškaste kukce, regirali su iz DHSS-a Osječko-baranjske županije.

Foto: Depositphotos/darknula
  • 3.788
  • 290
  • 0

"U sjeni različitih političkih događaja na domaćoj političkoj sceni, uvođenja eura i poskupljenja proizvoda, ponajprije hrane, prolaze vrlo značajne odluke Europske komisije", upozoravaju iz Demokratskog HSS-a Osječko-baranjske županije.

Kako navode u priopćenju, 4. siječnja 2023. je Europska komisija u Službenom listu EU objavila uredbu o odobravanju stavljanja na tržište djelomično odmašćenog praha Acheta domesticus (kućni šturak) kao nove hrane i o izmjeni Provedbene uredbe (EU) 2017/2470.

Prah kukaca u hrani

Naime, zatraženo je da se djelomično odmašćeni prah dobiven od cijelih Acheta domesticus (kućni šturak) odobri za upotrebu u kruhu i pecivima od više vrsta žitarica, krekerima i grisinima, žitnim pločicama, suhim premiksima za pekarske proizvode, keksima, suhim proizvodima na bazi punjene i nepunjene tjestenine, umacima, prerađenim proizvodima od krumpira, jelima na bazi mahunarki i povrća, pizzama, jelima na bazi tjestenine, sirutki u prahu, mesnim analozima, juhama i koncentratima juhe ili juhama u prahu, grickalicama od kukuruznog brašna, pićima sličnima pivu, čokoladnim slasticama, orašastim plodovima i sjemenkama uljarica, grickalicama osim čipsa i mesnim pripravcima, namijenjenima općoj populaciji.

Već idućeg tjedna: Brašno od kućnog zrikavca koristit će se u mnogo proizvoda

"Gotovo nezamijećeno prošao je i prošlogodišnji dogovor država članica EU-a da se ličinke brašnara mogu označavati kao "inovativna hrana" koja je sigurna za jelo", napominju iz DHSS-a. Dogovor je, kažu, značio da će EU uskoro usvojiti zakon koji će omogućiti konzumaciju jela s dehidriranim velikim žutim brašnarom.

Nema budućnosti za proizvodnju

"Dok selo i seljak u Hrvatskoj propadaju kao i proizvodnja hrane, EU ozakonjuje "novu hranu", pa ćemo uskoro na policama trgovačkih lanaca imati "praškaste kukce" Acheta domesticus (kućni šturak) dakle zrikavce u kruhu, pecivima, tjestenini, juhama…", upozoravaju.

Kako navode, u Hrvatskoj je puno uništenih grana proizvodnje, pojedinačno važnih, a među njima je i jedna strateški presudna, a to je proizvodnja hrane. "To zadovoljenje osnovne ljudske potrebe previše je važno, međutim i godinama prepušteno na milost i nemilost fluktuacijama tržišta", ističu.

Nije nikakva tajna, napominju, da sela u Hrvatskoj ubrzano stare i depopuliziraju se, te postaju sve manje aktivna u proizvodnji. "Jedino što se može sa žalošću zaključiti je da politika EU i Vlade RH imaju za posljedicu gubitak izvora sredstava za život tih ljudi za koje nije osmišljen nikakav program zbrinjavanja, a još manje budućnost u proizvodnji hrane", navode u priopćenju.

Zaključuju da ovakva politika predstavlja dakle dvostruku štetu - uništava budućnost hrvatskih seljaka, a uništavanjem domaće proizvodnje stavlja Hrvatsku u poziciju ovisnosti, što ugrožava budućnost svih nas.


Tagovi

DHSS Kućni šturak Europska komisija Acheta domesticus Hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]