Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija
  • 27.05.2021. 15:00
  • Pomoravski okrug, Dragovo, Rekovac

Destilerija Trifun: Kvalitet rakije ne može da se dobije za male pare

Branislav Kostić sa dvojicom sinova rakiju pravi od šljive, dunje, grožđa, kruške, jabuke i kajsije i tako nastavlja porodičnu tradiciju.

Foto: Jelena Lukić
  • 785
  • 27
  • 0

Branislav Kostić iz Dragova kod Rekovca je želeo da nastavi porodičnu tradiciju proizvodnje rakije koju je započeo još pradeda Trifun daleke 1912. godine. Upravo po njemu nova destilerija, napravljena pre četiri godine, dobila je ime. Kostićev cilj je proizvodnja kvalitetne rakije jer je levački kraj odličan za proizvodnju voća i rakije pošto nema zagađenja, a sastav zemljišta i vetrovi su takvi da pogoduju voćnim kulturama.

"Pradeda Trifun je dobio od kralja Aleksandra Karađorđevića zlatnu medalju za građanske zasluge. Bio je dobar čovek i on je još od detinjstva pravio rakiju. Tradiciju je nastavio moj deda Dragutin, otac Milan, pa ja i moja deca Ivica i Dragan. Njihova ideja je bila da napravimo ovu destileriju", kaže Kostić.

Kupuju isključivo neprskano voće

Sa dvojicom sinova rakiju pravi od šljive, dunje, grožđa, kruške, jabuke i kajsije. Rakija od šljive treba da odleži u novom hrastovom buretu bar šest godina.

"Što duže stoji rakija je sve bolja i kvalitetnija. Kada se ubaci u bure rakija se ne dira, niti se doliva. Imamo oko 5.000 litara šljive koja stoji u toj buradi. Druge rakije stoje u prohromskim sudovima i ona ostaje bela. Mada i ona treba bar godinu dana da odleži."

Rakija stoji u hrastovim buradima i prohromskim sudovima

Kapacitet destilerije nije veliki, do 4.500 litara, jer se akcenat stavlja na kvalitet. Ova porodica isključivo kupuje voće koje se ne prska, od poznatih uzgajivača iz Levča. Pre nekoliko godina zasadili su šljivu ranku na 1,5 ha i kajsije na 45 ari.

"Sve radimo strogo po pravilu. Vodimo računa da voće bude kvalitetno, neprskano, zrelo, probrano, zatim voće peremo, odvajamo trulo. U svim segmentima proizvodnje vodimo računa da bude kako treba", kaže naš sagovornik.

Angažovan i tehnolog

Uglavnom sami rade, a u toku sezone imaju i po nekog radnika.

"I pored toga što znamo kako se pravi rakija angažovali smo i tehnologa da bi naš proizvod doveli do savršenstva."

Ovakav proces proizvodnje je rezultirao dobrom rakijom koja je svoje tržište već našla u Švajcarskoj. Kostići očekuju da će njihova rakija biti i deo ponude domaćih restorana i hotela koji su voljni da plate skuplje kvalitetnu rakiju. Zbog korone prošle godine je taj proces malo usporen, ali nakon otvaranja restorana veruju da će i prodaja krenuti.

Kostići očekuju da će njihova rakija biti i deo ponude domaćih restorana i hotela

"Imamo tržište. Opredelili smo se da pravimo samo kvalitetnu rakiju. Zato je cena rakije malo viša pa tako dunja košta 2.300 dinara, loza 1.900 i kruška 2.000 dinara bez pdv-a. Ljudi moraju da se naviknu da kvalitet ne mogu da dobiju za male pare. Potrudili smo se i da ambalaža bude na svetskom nivou. Flašu uvozimo iz Italije, čep iz Nemačke, poklopac iz Rusije, dok je etiketa dizajnirana u Srbiji", napominje naš sagovornik i dodaje da svaka flaša ima serijski broj. Etikete su na engleskom jer su planirane za strano tržište.

Kostići planiraju da završe započetu degustacionu salu koja će biti deo destilerije. Na taj način mogu se privući domaći i strani ljubitelji rakija i može se promovisati turizam levačkog kraja koji je poznat po netaknutoj prirodi, brojnim manastirima, dobrom vinu i kvalitetnom voću. 


Tagovi

Destilerija Trifun Proizvodnja rakije Prohromski sudovi Hrastova burad Branislav Kostić


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.