Spojevi koji nastaju u hrani tijekom pripreme i obrade mogu biti kancerogeni i izazvati oštećenje DNK
Izloženost potrošača nitrozaminima, spojevima koji se mogu formirati u hrani tijekom njene pripreme i obrade, izaziva zabrinutost za zdravlje izvijestila je Europska agencija za sigurnost hrane EFSA u svom izvješću. Deset nitrozamina koji se nalaze u hrani su kancerogeni i mogu izazvati oštećenje DNK.
Pronađeni su u različitim vrstama namirnica kao što su suhomesnati proizvodi, prerađena riba, kakao, pivo i druga alkoholna pića. Najvažnija grupa namirnica koja doprinosi izloženosti ovim spojevima je meso i mesne prerađevine. Mogu biti prisutni i u drugoj hrani uključujući prerađeno povrće, žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, ili fermentisrnu, kiselu i začinjenu hranu.
Naglašavaju da još uvijek postoje određene nejasnoće o njihovoj prisutnosti u određenim kategorijama hrane. Stoga savjetuju izbalansiranu prehranu sa širim izborom namirnica.
Izloženost nitrozaminima u prehrani vjerojatno je iznad razine koja izaziva zabrinutost za zdravlje svih starosnih grupa.
"Naša je procjena da za sve starosne grupe širom populacije EU nivo izloženosti nitrozaminima u hrani izaziva zdravstvenu zabrinutost", izjavio je dr. Dieter Schrenk, predsjedavajući Komisije za kontaminate u lancu prehrane. Dodao je da na osnovu studija na životinjama smatraju učestalost tumora jetre kod glodavaca najkritičnijim zdravstvenim efektom.
Kako bi osigurali visoku razinu zaštite potrošača kreirali su najgori scenario za procjenu rizika. Pretpostavili su da svi nitrozamini koji se nalaze u hrani imaju isti potencijal kao najštetniji od njih, odnosno da izaziva rak kod ljudi, iako je to malo vjerojatno.
Idući korak je komunikacija Europske komisije s nacionalnim vlastima o tome koje su mjere upravljanja rizikom potrebne.
Tagovi
Autorica