AgroKlub.ba

\

Prehrambena industrija

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Prehrambena industrija » Danska smanjila bacanje hrane za 25%!

Danska smanjila bacanje hrane za 25%!

Stop bacanju hrane

Danska smanjila bacanje hrane za 25%!

Datum: 13.12.2016. 08:00

Kategorija:

Prehrambena industrija

Danci su promijenili način na koji gledaju hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Zahvaljujući novom pristupu prehrambenim proizvodima s isteklim rokom trajanja te oštećenim pakiranjima, Danska je u posljednjih pet godina smanjila bacanje hrane za 25%. Danci su, naime, uspješno promijenili način na koji gledaju hranu kojoj je istekao rok trajanja.

Navedeni uspjeh prije svega pripada nevladinoj udruzi "Stop Wasting Food" (Zaustavimo rasipanje hrane) koju je 2008. osnovala Selina Juul, a koja je i vodila kampanju osnaživanja supermarketa da promoviraju proizvode koji su blizu isteka roka trajanja ili im je rok istekao, piše euractiv.

Prihod ide u dobrotvorne svrhe

Dok je većina danskih trgovačkih lanaca prihvatila inicijativu, tvrtka Wefood je otišla korak dalje. Specijalizirana trgovina prodaje samo hranu kojoj je istekao rok ili joj je oštećena ambalaža.
Wefood je zasad otvorio dvije trgovine u Kopenhagenu te pokrenuo kampanju kako bi podigao svijest kod građana da je i takva hrana još uvijek dobra za jelo. Sve proizvode donirali su proizvođači, uvoznici, izvoznici te supermarketi i prodaju se po znatnoj nižoj cijeni. Dodatno, sav prihod ide u dobrotvorne svrhe!

U Velikoj Britaniji se prva takva trgovina otvorila u rujnu u Leedsu s tim da, za razliku od Wefooda, dozvoljavaju potrošačima da sami ponude cijenu. U Francuskoj je, pak, takvu prodaju predložila Agencija za zaštitu okoliša kao dobar način sprječavanja bacanja hrane. No, svega nekoliko trgovina je prihvatilo ideju.

Foto: Facebook/Wefood

Broj pregleda članka: 1146; Uspješnost članka: 176.3

Tagovi: Danska, Bacanje hrane, Istekao rok, Oštećena pakiranja

Ključne riječi članka: danska, smanjila, bacanje, hrane, za, 25, posto, hrane, trgovina, wefood, istekao, trajanja, smanjila bacanje hrane


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!