Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada maslina
  • 08.10.2020. 10:30
  • Zadarska, Pakoštane

Dalmatinci preduhitrili Istrane: Prvo poteklo ekstra djevičansko ulje od maslina Jure Čudine!

Plodove Jure Čudine, mentora Farme More i Maslina, preradili smo još 21. rujna, što je možda i najranije u povijesti hrvatskog maslinarstva, kaže Mate Ivas, voditelj uljare Pakoška iz Pakoštana. Kako su tuča i pijavica natjerali u berbu iako plodovi nisu zreli za preradu?

Foto: Iz galerije Uljare Pakoška
  • 3.214
  • 875
  • 0

Već smo navikli čitati i slušati kako uljare u Istri najranije otvaraju svoja vrata. To više nije novost. Vijest je da je na području Zadarske županije ove godine prerada maslina započela još sredinom ili početkom druge polovice rujna, znači ranije nego igdje u Istri pa vjerojatno i duž cijele jadranske Hrvatske od Savudrije  do Prevlake.

"Prvu meljavu imali smo još 21. rujna“, kaže Mate Ivas, voditelj obiteljske uljare Pakoška u Pakoštanima.

Nikad ranije u povijesti maslinarstva

Nikad ranije, ne samo u 15 godina otkad ova uljara u sklopu istoimene poljoprivredne zadruge radi, nego i u povijesti ovdašnjeg maslinarstva.

"Uljaru smo otvorili tako rano da bi preradili prvu turu maslina Jure Čudine zvanog Štenta, našeg Pakoštanca koji je i mentor novog serijala reality showa Farma čija radnja se pod egidom More i Maslina po prvi put ove godine odvija u Dalmaciji i to na našem području. Točnije, baš na Jurinu imanju uz Vransko jezero", kaže Ivas.

Jure, koji je "obiša cili svit“ na svom imanju, uz ostalo, uzgaja vinovu lozu, masline i razne vrste sezonskog povrća.

Prerađena je prva tura maslina Jure Čudine 

"Za početak samljeli smo 600 kilograma maslina, uglavom sorte oblica. Radman je bio iznad 8 posto, a ulje (48 litara) ekstra djevičansko“, tvrdi Mate.

Ili, kako kažu u Pakoštanima "ulje nije ni djevičansko i kurbanjsko nego Papino“.

"Ulje je bog bogova“, prokomentirao je i Jure Čudina, a da je u pravu potvrdila je i analiza zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. "Na temelju rezultata kemijskih i senzorskih parametara, analizirani uzorak maslinovog ulja svrstava se u kategoriju: ekstra djevičansko maslinovo ulje“, zaključak je koji je potpisao Benito Pucar dipl. ing,, voditelj službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša. Slobodne masne kiseline samo 0,16 posto. Znači, daleko niže od granične vrijednosti koja iznosi 0,8 posto za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Peroksidni broj 4,39, a granična vrijednost za ekstra djevičansko maslinovo ulje je 20. Organoleptika: mane u ulju nisu detektirane. Voćnost 6,5 od 10. Gorčina 5,0/10. Pikantnost 6,0/10.  

Jurino Ex Albis ulje za bogove

"Eto vidiš. Dođi kušati ulje paš' vidit što je Ex Albis“, opetuje Čudina ponosan na svoje ekstradjevičansko maslinovo ulje koje je dobio od rane berbe. Zdrave plodove oblice  preradio je u uljari Pakoška još  21. rujna i dobio vrhunsko ulje izražene, ali u isto vrijeme izbalansirane pikantnosti i gorčine. "E, a nisu stari Rimljani munjeni. Imali su pet kategorija maslinovog ulja. Prvo, od zelenih maslina – ulje je za bogove. Drugo, od prošaranih maslina – za svećenike i dokture. Treće, od crno/zelenih maslina – za gospodu. Četvrto, od crnih maslina za radnike. Peto, od maslina kupljenica za robove i šterike", pojasnio je karizmatični Čudina.

Nakon što je kao pomorac obišao cijeli svijet, on se prije 30 godina vratio korjenima i počeo obrađivati svoje imanje na lokaciji Grdovica uz Vransko jezero.

Motiviralo ga iskustvo iz Izraela

"Vidio sam i doživio svega i svačega, ali najviše me se dojmilo kad sam 70-tih godina u Izraelu vidio kako tamošnji ljudi pustinju pretvaraju u misir“, kaže.

Pijavica isčupala stabla - plodove pobrali i preradili

To ga je motiviralo da i on počne otimati zemlju od kamena i stvori obiteljsko imanje - OPG Jure Čudina u sklopu kojega danas ima oko 500 stupi maslina uglavnom domaćih sorti, vinograde sa 8.000 trsova pošipa, maraštine, babića, crljenka, plavca... Trsje se nalazi na 67 metara nadmorske visine, odakle pogled puca na Biograd i Kornate, a vidi se, kaže, i Italija kad je lipo vrime. "Dođi paš viti što je vino. Staro, jer novo još kuva“.

Grožđe je imalo od 19,5 do 22 grada, odličan omjer sladora, kiselina i ph vrijednosti. "Bi'će vina i za kupati se u njemu“, dodaje Jure koji ima i domaće kokoške - sve što ima sređeno ekološko obiteljsko imanje, pa i više od toga.

Stari su Rimljani imali pet kategorija maslinovog ulja. Prvo, od zelenih maslina – ulje je za bogove. Drugo, od prošaranih – za svećenike i dokture. Treće, od crno/zelenih – za gospodu. Četvrto, ulje od crnih za radnike. Peto, od maslina kupljenica za robove i šterike, kaže Jure Čudina. 

Ima tekuću vodu i suvremenu tehnologiju. Nalazi se na gotovo idealnoj poziciji između jezera i mora pa nije nimalo slučajno da su baš njegovo imanje izabrali za "mjesto radnje“ sedmog izdanja poznatog reality showa Farma More i Maslina, koji se ovih dana počeo emitirati na televiziji Nova. Četrnaest farmera uz mentora Juru uče i pokazuju kako biti uspješni ratari, stočari i ribari. Rad i sloga se cijene i nagrađuju, a tko će od 14 novopečenih poljoprivrednika biti najuspješniji vidjet će se na kraju kada pobjednika očekuje bogata novčana nagrada!

Blago pobjedniku. A profitirat će i svi ostali jer će uz Juru Čudinu naučiti kako se može živjeti od vlastitog rada. Živjeti u prirodi, za prirodu i od nje.

Meljava nakon pijavice

Druga meljava uslijedila je 25. rujna nakon pijavice koja je poharala maslinike na pakoštanskom području. Točnije na lokaciji Prilaka, iznad benzinske pumpe prema Vranskom jezeru. Zahvatila je šest maslinika i to Anke Šarin, Nedjeljka Nede Vukoja, Vika Rosana, Ante Čudine, Dubravka Rašina i Vinka Lalina.

"Pijavica je čupala sve ispod sebe", kaže Lalin koji, od ukupno 300, na spomenutoj lokaciji ima 39 ili 40  stupi maslina u punom rodu. Njegove su, dodaje, još i dobro prošle. Pijavica mu nije, kao nekima, isčupala stabla, ali je polomila dosta grana i što mu je drugo preostalo nego obrati plodove sa skršenih grana. Isto su uradili i drugi, pobrali s isčupanih stabala i slomljenih grana pa pravac u Pakošku.

Radmani ispod 10 posto

"Žao mi je naših sumještana što ih je pogodila prirodna nepogoda, a s druge strane drago mi je da smo im, u tom trenutku, mogli biti na usluzi i odmah preraditi masline“, kaže Ivas. Radmani nisu bogzna kakvi, ali ulje je zdravo, ekstradjevičansko. Slično kao i kod Jure Čudine.

Prisilna berba nakon tuče na Pagu

"Lani smo u prosjeku imali radman 21, 75 posto, a od ove "prisilne“ berbe ispod 10 posto“, kaže Lalin. On smatra da ulje od prerane berbe nije nešto posebno. Malo je previše zeleno. Nije čak ni pikantno, a najbolje i najpikantnije ulje, po njegovom mišljenju je od optimalno zrelih plodova. Točnije, kad trećina počne mijenjati boju od zelene na žutu, druga trećina prošarana (ljubičaste) i treća crne boje. Takav mix ima najviše fenola i najbolji buke, kaže Lalin, koji je za svoja ulja na natjecanjima pakoštanskih i biogradskih maslinara, osvajao uglavnom zlatne medalje. Vjeruje da će kvalitetno imati i ove godine. Sve njegove masline, njih 300 dobro su rodile, plodovi zdravi, brat će ih u optimalno vrijeme i odmah preraditi.

Tuča, muha i orkansko jugo

Ranije nego što su planirali, berbu su morali obaviti i maslinari iz Miškovića na Pagu. Njihove maslinike pretprošli petak 25. rujna, poharala je krupa. Natučene i oštećene plodove, iako nisu posve zreli, nije imalo smisla zaštićivati iz jednostavnog razloga što pripravci od bakra ne bi koristili, a i karenca je 50 dana, pa su ih odmah pobrali i već sljedeći dan preradili u uljari u Pakoštanima.     

Morali su odmah brati jer oštećeni plodovi počeli bi trunuti vrlo brzo i tada bi izgubili kako na količini tako i na kakvoći ulja.

Zbog posljednjih kiša masline su plod nakrcale vodom pa su i radmani bili niži od običajnih, ali oni su mjerilo za one koji se ne razumiju u sintezu ulja i polifenola. "Brojni maslinari još uvijek vjeruju da se sinteza ulja u plodu odvija sve do trenutka pune zrelosti, a završena je kada plodovi počinju mijenjati boju iz zelene u svjetliju, a zatim u ljubičastu. Nakon toga plodovi samo otpuštaju vodu, a količina polifenola koji čine maslinovo ulje različito od ostalih ulja počinje opadati“, pojašnjava poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac.

Otpale masline neupotrebljive

Krupa, pijavica, orkansko jugo i nove oborine koje najavljuju metereolozi tjeraju većinu maslinara da sa s berbom započnu ranije nego prijašnjih godina. Osim nestabilnog, pretežno kišovitog  vremena na raniju berbu utjecat će i treća, po nekima već i četvrta generacija maslinove muhe. Na područjima bliže moru, ali i neštićenim maslinicima u priobalju već je ubrala danak. Puno ubodenih plodova je tijekom posljednjeg orkanskog juga popadalo, a moguće su još veće štete.

Mlado ulje Jure Čudine 

"Sve ono što je palo na tlo sa stabla zbog uboda maslinove muhe treba smatrati izgubljeno“, kaže magistar Tomac i dodaje: Nema kupljenja, jer ulje od takvih maslina nije za ljudsku prehranu. Još su i stari Rimljani, napominje, ulje od maslina pokupljenih s tla koristili za uljarice, odnosno rasvjetu. Nisu ga dali niti robovima. Robovi su koristili ulje dobiveno od posve zrelih maslina.

Uljare kreću punom parom

Sve rečeno ukazuje da će nadolazeći vikend, nakon Ivasove Pakoške, svoja vrata otvoriti i druge uljare na zadarskom i širem dalmatinskom području. Mate Ivas kaže da su se kod njega već predbilježili pojedini maslinari sa poteza od Bibinja do Vodica i iz zaleđa tj. stankovačkog i benkovačkog područja.

"Ovo dosad bilo je zagrijavanje, a od ovog vikenda krećemo punom parom. Strojevi se neće gasiti, radit ćemo svaki dan puna 24 sata sve do kraja studenog, a onda pomalo i u prosincu za one koji preferiraju tradicionalna ulja od prezrelih maslina“, poručuje voditelj Pakoške.

Kada je optimalno vrijeme za berbu masline? Pratite ulje u suhoj tvari i težinu ploda

Slična razmišljanja čuli smo i od vlasnika drugih uljara koji, a to su gotovo svi, započinju s radom idući petak i/ili subotu.

O tome kakva će u konačnici biti ovogodišnja maslinarska sezona prerano je govoriti. "Bi'će kaj uvik dosad: Bog uzme svoje, vrag odnese svoje, a nama što ostane“, duhovito je prokomentirao Zdravko Mamić poznati maslinar i eko-proizvođač  iz Lišana Ostrovačkih.

Ali, ako je suditi prema urodu i, ako do kraja berbe ne bude nekih većih "dežgracija“, bit će svakako bolja, neki prognoziraju duplo bolja od lanjske kada je na području Zadarske županije, prema službenim podatcima, proizvedeno ispodprosječnih 6.600 hektolitara maslinovog ulja.


Fotoprilog


Tagovi

Jure Čudina Uljara Pakoška Mate Ivas Tuča Pijavica Miškovići Benito Pucar Maslinovo ulje Prerada masline


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.