Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hleb
  • 03.06.2022. 16:00

Crnogorci ukidaju PDV na hleb

Posledice takvih negativnih ekonomskih tendencija su itekako prisutne i u Crnoj Gori, kao maloj, otvorenoj i visoko uvozno zavisnoj ekonomiji, što je rezultiralo drastičnim rastom cena pojedinih prehrambenih proizvoda, koji je u pojedinim slučajevima išao i do 75 odsto.

Foto: Depositphotos/darknula
  • 154
  • 60
  • 0

Vlada Crne Gore je podržala Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, koji su Skupštini podneli poslanici socijaldemokrata, a kojima je predviđeno da se promet hleba oporezuje po stopi od nula odsto, a uvoz oslobodi od plaćanja PDV-a do kraja godine, prenosi Tanjug.

Kako dalje piše portal CDM, u obrazloženju razloga za donošenje zakona navodi se da je agresija Rusije na Ukrajinu veoma negativno uticala na ekonomska kretanja u Evropi, koja se pre svega odnose na nestabilnost tržišta i rast cena, posebno osnovnih životnih namirnica.

"Posledice takvih negativnih ekonomskih tendencija su itekako prisutne i u Crnoj Gori, kao maloj, otvorenoj i visoko uvozno zavisnoj ekonomiji, što je rezultiralo drastičnim rastom cena pojedinih prehrambenih proizvoda, koji je u pojedinim slučajevima išao i do 75 odsto, dok se sličan trend očekuje i u narednom periodu", ističe se.

Takođe, u obrazloženju se navodi da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cenje hleba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti jer oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće ni imati pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada.

Inače, Srbija je prošle godine, prema podacima Udruženja "Žita Srbije" izvezla 928.000 tona pšenice i brašna preračunatog u zrno. Brašno najviše izvozimo u Crnu Goru i to preko 38.300 tona, zatim u Bosnu i Herecegovinu 33.200, Makedoniju 32.120 tona.


Tagovi

Crna Gora PDV Hleb Cena brašna Cena hrane Cena pšenice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao