Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 06.06.2020. 07:30

Cijene hrane zbog pandemije pale na najniže razine u 17 mjeseci

FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku je u svibnju iznosio 162,5 boda, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s prošlim mjesecom te označava najnižu razinu u 17 mjeseci.

Foto: JumpStory
  • 139
  • 17
  • 0

Cijene hrane najniže su od prosinca 2018. godine, priopćila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), povezujući pad s pandemijom Covid-19.

"Cijene prehrambenih proizvoda pale su u svibnju, četvrti uzastopni mjesec, jer se čini da su zalihe velike, a potražnja slabi zbog usporavanja gospodarstva", stoji u priopćenju. 

Tako je FAO-ov indeks cijena hrane u prosjeku u svibnju iznosio 162,5 bodova, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s prošlim mjesecom te označava najnižu razinu u 17 mjeseci.

2020.: Godina u kojoj je Europa spašavala urod krumpira

Indeks cijena žitarica u svibnju je prosječno iznosio 162,2 boda, što je pad od 1% u odnosu na travanj. Među glavnim žitaricama, najviše je porasla cijena riže, dok su izvozne cijene pšenice nakon rasta u travnju pale za 2%. Cijene kukuruza pale su već četvrti mjesec za redom, a gotovo su 16% niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog tome je slaba potražnja u sektoru hrane i biogoriva. 

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

Cijene mliječnih proizvoda pale za 7,3%, a šećera za 7,4%

FAO indeks cijena biljnog ulja pao je za 2,8%, a najveći su razlog niže cijene palminog ulja. Suprotno tome, međunarodne cijene uljane repice i suncokreta ojačale su zahvaljujući kontinuiranoj opskrbi u EU i smanjivanju izvoznih viškova u crnomorskoj regiji.  

U odnosu na travanj, cijene mliječnih proizvoda pale su za 7,3%, a najveći pad zabilježen je kod maslaca i sira. Kada je riječ o maslacu, niže su zbog velikih sezonskih opskrba, posebice u Europi, dok su zalihe sira pale pod pritiskom manje potražnje za uvozom. 

Stvaranje zaliha hrane sve više dobiva na važnosti: Do 2021. godine novi plan

Indeks cijena šećera također je u svibnju pao i to za 7,4%, a razlog su veće međunarodne cijene sirove nafte zbog čega se puno više koriste zalihe šećerne trske za proizvodnju etanola, smanjujući tako dostupnost šećera na globalnoj razini, ponajviše u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku te namirnice.

Meso je namirnica koja je obilježila najmanji pad, od samo 0,8%.


Tagovi

Cijene Hrana FAO Indeks Šećer Meso Ulja Žitarice Mliječni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]