Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 28.11.2017. 18:00

Cijena sireva stabilna, maslac skuplji za više od 50%

Tržišno informacijski sustav u poljoprivredi objavio je cijene sireva i maslaca u listopadu.

Foto: Bigstockphoto/KatjaElSol
  • 364
  • 16
  • 0

Prema podacima Tržišno informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), nakon pada prosječnih cijena mliječnih proizvoda (sireva i maslaca) u prvom dijelu 2016., primjetan je njihov oporavak u drugom dijelu godine te je zabilježen postupan rast do kraja godine. Prosječne cijene sireva (edama, goude i svježeg polumasnog sira, 500gr) u prvih deset mjeseci ove godine ostaju stabilne, na razini cijena s početka godine.

Kako navode, prosječne veleprodajne cijene sireva u listopadu iznosile su: za edam 28,73 kn/kg, goudu 30,59 kn/kg, svježi sir polmasni 16,40 kn/kg te trapist 47,39 kn/kg. Cijene maslaca (250gr; maslac blok 25 kg), relativno stabilne u prvom dijelu godine, od srpnja bilježe rastući trend. U odnosu na cijene iz srpnja prosječne cijene maslaca u listopadu bile su viša za 15,9 % (250 gr) odnosno 22,87% (maslac blok), a iznosile su rekordnih 50,00 kn/kg za maslac (250gr) te 45,50 kn/kg za maslac blok (25kg).

U odnosu na prošlogodišnje cijene, u listopadu ove godine bilježe nešto više cijene edama i goude, za 10% i neznatno niže cijene svježeg sira, za 2,3%, dok su cijene maslaca bile više za 40,85% (250 gr), odnosno 55,40% (maslac blok). Paralelno s porastom cijena maslaca u veleprodaji evidentirano je i njegovo značajno poskupljenje u trgovačkim lancima. Tako je u listopadu cijena maslaca (250gr) u maloprodaji iznosila 22,31 kn/kom što je za 39,6% više u odnosu na cijene iz srpnja te za 45% u odnosu na lanjske cijene istog razdoblja.

"Poremećaj na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda na europskom tržištu nastao kao posljedica mliječne krize i događanja u 2015. i 2016. godini - ukidanje mliječnih kvota, zatvaranje ruskog izvoznog tržišta, izvoz zaliha u Kinu, s jedne strane i pada proizvodnje mlijeka na domaćem tržištu s druge strane rezultirali su porastom cijena maslaca na našem tržištu. U odnosu na prosječnu razinu cijena na EU tržištu cijene maslaca na RH tržištu bile su u proteklih nekoliko mjeseci niže, za cca 15%, a padom cijena maslaca na europskom tržištu u listopadu gotovo su se izjednačile", zaključuju iz TISUP-a.

Foto: Bigstockphoto/KatjaElSol


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Mliječni proizvodi Cijena Maslac Sir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).