Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 03.12.2021. 18:00

Cene hrane na svetskom nivou u novembru dostigle decenijski rekord

Indeks cena hrane Ujedinjenih nacija u novembru se popeo četvrti mesec zaredom i to na najviši nivo od juna 2011.

Foto: Depositphotos/bodnarphoto
  • 110
  • 15
  • 0

Globalne cene hrane porasle su u novembru, četvrti mesec zaredom, stoji u izveštaju Organizacije za hranu i poljoprivredu pri UN-u (FAO). Indeks koji prati cene potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u proseku 134,4 boda, što je 1,2 odsto više u odnosu na prethodni mesec, oktobar i 27,3 odsto više u odnosu na novembar 2020. 

To je njegova najviša vrednost od juna 2011. godine. 

Kada je reč o kategorijama hrane, u odnosu na prethodni mesec, najviše su porasle cene za žitarice i mlečne proizvode kao i šećer dok su one za meso i biljna ulja neznatno pale. 

Skuplje žitarice, mleko i šećer

Kada je reč o žitaricama, indeks je iznosio 141,5 bodova, odnosno 3,1 odsto više nego u 10. mesecu i 23,2 odsto više nego u novembru prošle godine. Kako ističu u izveštaju, cene je peti mesec zaredom, na najviši nivo od maja 2011. podigla snažna potražnja u vreme smanjenih zaliha, posebno pšenice visokog kvaliteta među glavnim izvoznicima. Suša je donela i lošiji kvalitet žitarica u Australiji, ali i neizvesnost zbog izvoznih mera u Rusiji. Zbog ograničenih zaliha i uticaja tržišta pšenice rasla je i cena ječma, kao i kukuruza. One za pirinač uglavnom su ostale stabilne. 

Kao što smo u uvodu rekli, rasla je i vrednost mleka, indeks je u proseku bio 12,5 bodova što je 3,4 odsto više u odnosu na oktobar i 19,1 odsto više nego u novembru 2020. Na ovaj je trend uticao nagli rast međunarodne kotacije za maslac i mleko u prahu, a što je podstaklo smanjenim globalnim izvoznim zalihama, posebno onih u glavnim zemljama proizvođačima u zapadnoj Evropi.

Viša je i cena šećera sa prosečnim indeksom od 120,7 bodova, odnosno 1,4 odsto više u odnosu na oktobar ove i čak 40 odsto više u odnosu na novembar prošle godine. Razlog su više cene etanola koje su podstakle uzgajivače šećerne trske da je usmere u sektor proizvodnje alkohola, objasnio je FAO.

Biljno ulje i meso jeftniji

One za biljna ulja su neznatno pale, a prosečni je indeks bio 184,6 bodova, odnosno 0,2 odsto manje u odnosu, kako navodi FAO, rekordno visok nivo zabeležen u oktobru. 

FAO: Istorijski maksimum cene biljnih ulja, ali meso i šećer jeftiniji

Do ovoga su dovele nešto niže vrednosti za sojino i repičino dok su kotacije za palmino ostale gotovo nepromenjene. Na niže su cene uticale i niže vrednosti sirove nafte. 

FAO indeks cena mesa u novembru je prosečno iznosio 109,8 bodova što predstavlja pad od 0,9 odsto u odnosu na oktobar, ali je i dalje viši i to za 17,6 odsto u odnosu na isti mesec lani. Posmatramo li po vrstama, za svinjetinu su pale su peti mesec zaredom, a uzrok je smanjena kupovina Kine, posebno iz zemalja EU. Pale su i one za ovčije meso zbog veće ponude, uglavnom iz Australije. One za goveđe i živinsko su stabilne.  


Tagovi

FAO Cene hrane Indeks cena Novembar Osnovne namirnice Skuplja hrana Žitarice Biljno ulje Šećer


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.