Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje
  • 27.11.2021. 10:30
  • Vukovarsko-srijemska, Drenovci

Čak 40 uzoraka na ocjenjivanju pekmeza, džemova i voćnih namaza

Zdenka Ćosić, Alen Aleksić i OPG Ljubinka Rađenović pobjednici su svatko u svojoj kategoriji.

Foto: Youtube/ Printscreen
  • 234
  • 31
  • 0

Zdenka Ćosić iz Vrbanje osvojila je prvo mjesto u kategoriji džemova na ocjenjivanju pekmeza, džemova i voćnih namaza održanog u Drenovcima. 

"Sve radim na starinski način. Voće koje imamo, operem, očistim, nešto sameljem, a nešto štapnim mikserom kako ne bi bilo kožica", rekla je za Osječku televiziju. 

Na tržište se, ističe, ne može žaliti, jedan dio daju u Poljoprivredno poduzetnički inkubator, dio prodaju na kućnom pragu, a nešto po trgovinama. 

Proizvodi poput ovog iznimno su traženi na domaćem, ali i na stranom tržištu. "Hoće ljudi u Njemačkoj koji imaju svoje restorane. Jako im se sviđa naš proizvod jer je rađen na starinski način, sve se kuha na drva, a ne na plin ili paru", objašnjava ova pobjednica. 

U kategoriji pekmeza najboljim je ocijenjen domaći od šljiva Alena Aleksića iz Bošnjaka, mladog proizvođača koji je spojio modernu tehnologiju s tradicionalnom recepturom. 

"Sve je odrađeno ručno, ali u prostorima Inkubatora u Drenovcima po nekom starom receptu koji se pokazao jako dobar", kazao je sugovornik koji ima voćnjak od 50-tak stabala. Pekmez su ove godine radili prvi put. "To su male količine, 60-tak kilograma. Nagodinu ćemo sigurno malo više. Ima naših dosta vani, traže i vole domaće tako da s plasmanom nema problema", otkriva ovaj proizvođač. 

U kategoriji voćnih namaza najbolju ocjenu dobio je onaj od dunja OPG Ljubinka Rađenović iz Drenovaca.

Dostavljeno ukupno 40 uzoraka

Na ovogodišnje ocjenjivanje mogli su se prijaviti svi proizvođači Vukovarsko-srijemske županije. Dostavljeno je ukupno 40 uzoraka od 15 proizvođača. Ocjenjivanje se izvršilo za svaki uzorak pojedinačno i to po određenim svojstvima kao što su boja, miris, okus i konzistencija.

"Imali smo jako kvalitetnih uzoraka, ali i onih koji nisu zadovoljavali osnovne parametre kvalitete kao što je suha tvari tako da smo njih dosta morali prekategorizirati", kazala je prof.dr.sc. Nela Nedić Tiban, jedna od članica stručnog žirija. 

Proizvođači ovih namirnica s područja VSŽ sustavno se educiraju i to ne samo po pitanju nove proizvodnje, već i novih pravila. 

"Lokalni proizvođači su upoznati sa sustavom ocjenjivanja kao i parametrima kvalitete koje moraju zadovoljavati, ali s obzirom na neke promjene koje su se dogodile tijekom ove zadnje dvije godine, a vezano za Pravilnik o kvaliteti voćnih džemova, pekmeza, želea i zaslađenog kesten pire, došlo je do određenih promjena vezano za brojčane vrijednosti i pretpostavljam da je to razlog malo veće razlike u kvaliteti", pojasnila je Nedić Tiban. 

Direktor Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora Drenovci Matej Brnić podsjetio je kako se ocjenjivanje provelo treću godinu u suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek. 

"Cilj je da damo najbolje savjete proizvođačima na terenu kako se trebaju pridržavati nacionalne regulative posebno zakonodavne jer postoje pravilnici i drugi propisi koji definiraju što je točno pekmez, a što džem. U određenim situacijama pokazalo se kako proizvođači nisu upoznati s time i onda mogu doći u situaciju da pogrešno deklariraju proizvod što je kažnjivo", pojasnio je koja je svrha ocjenjivanja ističući kako je zadovoljan količinom predanih uzoraka i samim rezultatima. 

Više o ocjenjivanju i dobitnicima pogledajte u videu:


Tagovi

Ocjenjivanje Džem Pekmez Voćni namaz Zdenka Ćosić Alen Aleksić OPG Ljubinka Rađenović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!