Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čaj od sušenog voća
  • 22.02.2018. 12:15

Čaj koji se pije i jede, za dupli efekat

"To nisu obični čajevi koji se koriste u filter kesicama, nego je od osušenog ploda, pa samim tim prilikom kuvanja, sve što ima u plodu oslabađa se i u čaju, a kad se popije čaj i pojede taj plod, dobija se dupli efekat u odnosu na druge čajeve. Ovde imate 100 grama tog ploda i nema nikave mešavine boja i aroma, već čisto sušeno voće", objašnjava Miloš.

  • 2.368
  • 94
  • 0

Porodica Prokić iz Donje Šatornje kod Topole već decenijama bavi se sušenjem šljiva. Od 2011. godine Miloš je sa svojim bratom rešio da od svoje porodične tradiciju napravi firmu i proširi delatnost, pa se danas Šljivko bavi, ne samo sušenjem šljive i ostalog voća, već i proizvodnjom matičnih sokova, hladno ceđenih ulja i čajeva od suvog voća. Poslednji proizvod je naročito postao potreba mnogih u ovim hladnim danima.

"Od čajeva proizvodimo čaj od aronije, divlje borovnice i od brusnice. To su prirodni čajevi gde se isceđeni plod suši i dalje ide u prodaju u rinfuznom pakovanju. Čajevi su nam nekako došli kao nusproizvod, ali pokazalo se kao jako interesantno i traženo", kaže Miloš Prokić.

Sušenje voća bez dima

U početku su se bavili prvenstveno sušenjem šljive, višnje i aronije. Specifičnost njihovog sušenja jeste u sušenju na drva bez dima na krajenjem proizvodu i u oscilaciji temperature u sušari u zavisnosti od učestalosti loženja. Kažu da upravo temperatura koja se podiže i spada, više pogoduje šljivi, nego konstantna. Međutim, kako nisu mogli sve da osuše u datom trenutku, odlučili su se na preradu u matični sok, pa je tako nastao ceđeni sok od brusnice, borovnice, višnje, maline i naročitog afrodizijaka na našem tržištu, sok od nara.

Suve šljive - čista matematika

Čaj sa duplim efektom

Postojanjem viška suvog voća, odlučili su se i na proizvodnju čaja od sušenog voća, kao logičan sled njihove tradicije.

"To nisu obični čajevi koji se koriste u filter kesicama, nego je od osušenog ploda, pa samim tim prilikom kuvanja, sve što ima u plodu oslabađa se i u čaju, a kad se popije čaj i pojede taj plod, dobija se dupli efekat u odnosu na druge čajeve. Ovde imate 100 grama tog ploda i nema nikave mešavine boja i aroma već čisto sušeno voće", objašnjava Miloš.

Konzumiranje čaja, koji se pije i jede, nije novina na svetskom tržištu, pa ni na našem, ali njegova upotreba tek zaživljava.

"Ljudi se polako navikavaju na upotrebu čajeva, ne u filter kesicama, nego u rinfuznom pakovanju. Ovaj čaj ima svu spečifičnost. Psihički utiče na ljude, jer su sigurni šta jedu kad uzmu kesicu suvog ploda od brusnice, divlje borovnice, ili aronije i znaju da kuvaju baš to sušeno voće, a ne da kuvaju ‘papirnu maramicu’”, reče uz šalu ovaj mladi preduzetnik u poljoprivredi.

Miloš Prokić
Prokići svoje proizvode izvoze u 10 stranih zemalja

Prednosti čajeva od sušenog voća

Pošto ovi čajevi pogoduju kvalitetnijem snu, kao antistres, za podizanje imuniteta, snižavanje krvog pritiska i drugo, u planu braće Prokić jeste izrada novog sajta na kom će postojati i uputstva za pravilnu upotrebu i kombinaciju proizvoda radi postizanja što boljeg efekta na zdravlje.

"Na primer, matični sok od aronije se pije ujutru, zatim se čaj pije u podne između doručka i ručka i pojede se plod, pa se uveče ponovo pije matični sok, jedna rakijska čašica".

Prokići svoje proizvode prodaju u Srbiji, ali i izvoze u 10 stranih zemalja, od zemalja bivše Jugoslavije do Švajcarske, Grčke, a u planu je i tržište Slovačke. Takođe, svoj asortiman će proširiti i jakim alkoholnim pićima, jer kako kažu, oscilacije cene šljve i ostalog voća uspeju da nadomeste zaradom upravo od raznolike ponude svojih proizvoda, među kojim su i čajevi od sušenog voća.

Foto: Julijana Kuzmić


Povezana biljna vrsta

Aronija

Aronija

Engleski naziv: Chokeberry | Latinski naziv: Aronia melanocarpa

Aronija je višegodišnja listopadna voćna vrsta poreklom iz Severne Amerike, a pripada porodici ruža (Rosaceae). Na evropskom se kontinentu najviše gaji u Rusiji, Poljskoj, Češkoj... Više [+]

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni žbun iz porodice Vresova (Ericaceae), prosečne visine od 20 - 50 cm. Raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cveta u maju i junu, a sazreva u... Više [+]

Brusnica

Brusnica

Sinonim: - | Engleski naziv: Cranberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Brusnica je zimzeleni žbun visok oko 25 cm. Plod purpurnocrvene brusnice sadrži organske kiseline, tanin, gvožđe i druge minerale. Sazrevaju od sredine avgusta do kraja septembra.... Više [+]

Tagovi

Čaj Sušeno voće Aronija Borovnica Brusnica Matični sok Prokić Donje Šatornje Suve šljive


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...