Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 19.02.2021. 18:00

Bil Gejts promoviše konzumaciju sintetičke govedine i biljnih proteina

Mislim da bi sve bogate zemlje trebalo da pređu na 100 odsto sintetičku govedinu. Morate da se naviknete na drugačiji ukus, a on će s vremenom postati sve bolji, tvrdi Bil Gejts.

Foto: Facebook/Bill Gates
  • 503
  • 123
  • 0

Bil Gejts je nedavno izjavio kako veruje da će bogate države pomoći globalnoj borbi protiv klimatskih promena tako da govedinu zamene sintetičkim mesom. Dakle, onim iz laboratorija ili pak biljnim zamenama.

U nedavnom intervjuu za MIT Tehc, razgovarao je o svojoj novoj knjizi "How to avoid a climate disaster" (Kako izbeći klimatsku katastrofu) s posebnim naglaskom na tehnološka rešenja. Tada se dotakao i poljoprivrede, odnosno stočarstva, rekavši da uzgoj goveda i krava uzrokuju visoke emisije metana.

Pojašnjava kako je to nezaobilazno u ovoj vrsti uzgoja jer su bakterije koje emituju taj gas jednostavno neizbežne u probavi preživara.

"Bojim se da tu nema drugog pristupa i da će proteinske alternative poput biljnih burgera i sintetičkog mesa biti jedino rešenje, barem kada je reč o stočarstvu", izjavio je. 

Priznaje da ne zna hoće li ovaj način ishrane biti ekonomičan, pogotovo u manje bogatim zemljama. Međutim, smatra da bi ograničavanje uzgoja stoke bio loš politički pristup.  

Na pitanje može li biljno ili meso iz laboratorija biti potpuno rešenje za globalni problem s proteinima, odgovara negativno te da će biti potrebne godine praćenja. Ali i da je dobrobit biljnih belančevina vredna promena u pristupu proizvodnji i konzumaciji hrane. Ovaj poslovni magnat upozorava da najsiromašnijih 80 zemalja sveta neće moći da jede sintetičko meso jer će, pretpostavljamo da je hteo reći - ono za njih biti preskupo. 

"Mislim da bi sve bogate zemlje trebalo da pređu na 100 odsto sintetičku govedinu. Morate da se naviknete na drugačiji ukus, a on će s vremenom postati sve bolji", dodao je. I sam je u svoj jelovnik uvrstio takvu ishranu, a pozvao je ostale da učine isto - sve s ciljem očuvanja planete.

Što se tiče Afrike i siromašnijih zemalja, tamo kao rešenje vidi genetiku koja bi, kako on tvrdi, mogla da poveća količinu goveđeg mesa uz što manje emisije.

Treba napomenuti kako je Gejts investitor bilo lično ili kroz kompaniju "Breakthrough Energy Ventures" u nekoliko firmi koje spominje u navedenom intervjuu, uključujući Beyond MeatsImpossible Foods (veganski burgeri) te Memphis Meats (sintetičko meso).

Između ostalog, Bil Gejts je u ovome intervjuu izjavio i to kako rešenje za klimatske promene ne vidi u sadnji drveća nego u čistim tehnologijama. 


Tagovi

Bil Gejts Sintetička govedina Klimatske promene Štetni gasovi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.