Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz u Rusiju
  • 11.12.2015. 10:00

Belorusija na dobiti od prodaje zabranjenog voća Rusiji

Ruski embargo na uvoz proizvoda i usluga sa Zapada, posebno je iskoristila Belorusija koja pored svojih prehrambenih proizvoda u Rusiji preprodaje i stranu robu.

Foto: depositphotos.com
  • 82
  • 2
  • 0

Ruski embargo na uvoz proizvoda i usluga sa Zapada, posebno je iskoristila Belorusija koja pored svojih prehrambenih proizvoda u Rusiji preprodaje i stranu robu.

Rusija je na sankcije Zapada zbog ukrajinske krize uzvratila zabranom uvoza hrane iz Evropske unije i SAD, a sada je počela da ograničava aviosaobraćaj ka nekim zemljama. Za Belorusiju to znači povećanje potražnje za hranom, što je jedan od zvaničnika nazvao prilikom za zaradu kao u "zlatnoj groznici". Zahvaljujući zabrani letova iz Rusije za Ukrajinu, sada korist ima i beloruska nacionalna aviokompanija, pošto Rusi mogu ići preko aerodroma u Minsku.

Belorusija spremna da zameni zapadne zemlje poljoprivrednim proizvodima

Posle zabrane Moskve na uvoz hrane iz EU, Belorusija je postala najveći snabdevač Rusije kivijem, dok je izvoz jabuka povećan za 96 odsto, a limuna 60 odsto. "Za nas je to kao zlatna groznica. Spremni smo da zamenimo zapadne zemlje u mnogim poljoprivrednim proizvodima", rekao je prošle godine zamenik ministra poljoprivrede Leonid Marinič. Pored legalne prodaje, cveta i preprodaja robe iz EU koja je označena kao beloruska, pošto carinska unija s Rusijom znači i slabije granične kontrole. Ubrzo posle uvođenja ruskih sankcija prošle godine, kupci u Moskvi su mogli da kupe belorusku ribu i morske plodove, iako Belorusija nema izlaz na more.

"Belorusija je glavni dobitnik pošto je Rusija uvela embargo na hranu", rekao je Jaroslav Romančuk, analitičar iz Mizes centa u Minsku. I Moskva i Minsk su poručili da će suzbiti praksu promena oznaka o poreklu robe, ali Rusija zasad nije uvela oštrije mere protiv susedne Belorusije."Naravno da ruski zvaničnici nisu sretni što Belorusija služi onima koji žele da zaobiđu sankcije. Istovremeno, rusko rukovodstvo nikada nije imalo iluzije o prirodi Belorusije pod Lukašenkom. To je lider koji pokušava da iskoristi svaku priliku", rekao je Lukjanov.

Državnom avioprevozniku Belaviji, međutim, ide na bolje, pošto je u poslednja dva meseca utrostručio broj letova za Ukrajinu s obzirom na potražnju Rusa koji više ne mogu direktno putovati u Kijev. Očekuje se da će tek profitirati pošto je Rusija ukinula neke letove za Tursku i Egipat.

Foto: depositphotos.com; zoometeam


Izvori

beta.rs


Tagovi

Rusija Belorusija Izvoz hrane Poljoprivredni proizvodi Embargo Leonid Marinič Zlatna groznica Jaroslav Romančuk Minsk Moskva