Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povlačenje s tržišta
  • 01.07.2015. 15:25

Austrijanci u Vegeti pronašli salmonelu?

Austrijanci su navodno u Vegeti namjenjenoj izvozu pronašli salmonelu, pa Podravka sporne serije proizvoda povlači s tržišta. Hrvatski laboratoriji navedenu bakteriju nisu našli, a rezultati nekih poznatih europskih laboratija još se čekaju.

Foto: Podravka
  • 212
  • 19
  • 0

U tijeku je proces povlačenja Vegete od 250 grama i Vegete od 500 grama, određenih proizvodnih serija s tržišta Austrije, Njemačke i Slovačke, budući da je tokom kontrole u Austriji, utvrđeno da postoje indicije prisutnosti bakterije Salmonelle spp. u tragovima, u jednom izoliranom slučaju. Poručili su to danas iz koprivničke Podravke, navodeći da se povlačenje navedenih proizvoda odvija kao mjera predostrožnosti, s ciljem zaštite potrošača.

Hrvatski laboratoriji nisu našli bakteriju, a isti rezultat očekuju i od EU laboratija

"Odlučili smo samoinicijativno provesti aktivnosti za povlačenje proizvoda s austrijskog, njemačkog i slovačkog tržišta, na kojima se nalaze proizvodi navedenih proizvodnih serija. Podravka d.d. je proizvode predmetne proizvodne serije dala na analizu službenim akreditiranim hrvatskim laboratorijima društva Euroinspekt Croatiakontrola i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar iz Zagreba, koji su utvrdili odsutnost bakterije Salmonella spp. u Vegeti i na taj način potvrdili rezultate Podravkinog laboratorija kontrole kvalitete.U tijeku su i dodatne analize proizvoda navedenih proizvodnih serija kod ovlaštenih EU laboratorija", doznajemo iz koprivničke prehrambene tvrtke.

U priopćenju se navodi kako Podravka redovno i kontinuirano, u svojim laboratorijima provodi kontrolu kvalitete i zdravstvene ispravnosti svih ulaznih sirovina, poluproizvoda, gotovih proizvoda, ambalaže i okoliša. Kontrola kvalitete provodi se u skladu s važećim zakonima i EU regulativom te odgovarajućim politikama i standardima tvrtke koji se odnose na kvalitetu i sigurnost hrane.

"Nakon prikupljanja svih relevantnih informacija tvrtka će pravodobno informirati javnost i druga nadležna tijela sukladno važećim propisima Republike Hrvatske", poručuju iz Podravke.

Želi li se pomoću salmonele netko jeftino dočepati Podravke?

Budući da je Podravka još jedina tvrtka u Koprivnici, koja hrani nekoliko tisuća podravskih obitelji, vijest o navodnoj salmoneli u njezinu najpoznatijem izvoznom proizvodu, izazvala je lavinu komentara. Dobri poznavatelji načina proizvodnje i provjere kvalitete, ne samo Vegete, već i svakog drugog proizvoda u Podravki, teško mogu povjerovati da bi se, uz suvremene proizvodne linije, laboratorij, opremu i stručnjake koji u njima rade, salmonela ili bilo koja druga bakterija mogla samo tako neopaženo uvući u proizvod, ovom slučaju Vegetu i izaći na tržište, bilo inozemno ili naše. Osim, ako netko to nije napravio s namjerom da se na taj način djeluje na nagli pad cijena tvrtkinih dionica, kako bi je netko potom kupio za relativno malo novca. Podsjećamo, većinski vlasnici Podravke su još uvijek država i Obvezni mirovinski fondovi.

U očekivanju rezultata europskih laboratorija

Iz tvrkinog priopćenja da se izvuči zaključak da su i oni blago rečeno, šokirani, ovakvim nenadanim otkrićem salmonele u njezinom najpoznatijem proizvodu, zbog čega se odmah krenulo i u angažiranje neovisnih i modernih laboratorija za kvalitetu hrane, koji se također nalaze u nekim zemljama EU. A zbog mogućeg utjecaja, njihova imena neće biti objavljena dok ne dođu rezultati. Kao i da bi ovaj navodni pronalazak salmonele u Vegeti, bez obzira na rezultate novih i ponovljenih laboratorijskih analiza, svoj epilog mogao dobiti i na sudu.

Foto: Podravka


Tagovi

Bakterija salmonele Podravka Vegeta Austrija Njemačka Slovačka Salmonelle spp. Izolirani slučaj Mjere predostrožnosti Euroinspekt Croatiakontrola Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Laboratorij Država Obvezni mirovinski fond


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić