Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 03.04.2022. 13:30

Analizirani ostaci veterinarsko-medicinskih proizvoda u životinjama i hrani

U Hrvatskoj se najviše analiziranih uzoraka odnosilo na goveda.

Foto: Depositphotos/budabar
  • 765
  • 54
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je godišnje izvješće o ostacima veterinarsko-medicinskih proizvoda i drugih tvari analiziranih u životinjama i hrani životinjskog podrijetla u Europskoj uniji, Islandu i Norveškoj za 2020. godinu.

Od ukupno 620.758 analiziranih uzoraka, 0,19 posto nije bilo u skladu sa zakonski najvećim dopuštenim količinama, što je najniža brojka u posljednjih 11 godina (kada se neusklađenost kretala od 0,25 % do 0,37 %). Postotak uzoraka koji nisu bili u skladu sa zakonski najvećim dopuštenim količinama za 2019. iznosio je 0,30 posto.

U RH najviše ispitivanja na govedima 

Republika Hrvatska je tijekom 2020. godine analizirala njih 2.774 na ostatke veterinarsko-medicinskih proizvoda i drugih tvari, od čega se najviše uzoraka odnosilo na goveda (795) te svinje (631 uzoraka). Slijede perad (376), mlijeko (340), jaja (216), akvakultura (175), med (113), ovce (56), konji i uzgajana divljač (po 27), divljač (8) te zečevi i koze (po 5), objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Naime, u usporedbi s 2017., 2018. i 2019. godinom, u 2020. porasle su stope usklađenosti s najvećim dopuštenim količinama za antitireoidne tvari, steroide i laktone rezorcilne kiseline.

"Povećanje usklađenosti zabilježeno je i za antihelmintike, organoklorne spojeve, organofosforne spojeve, boje i "druge tvari" u usporedbi s tim godinama", stoji u objavi HAPIH-a u kojoj se pozivaju na rezultate EFSA-e.

EFSA-in interaktivni alat za vizualizaciju

Naime, kako bi se postigla najveća moguća razina sigurnosti hrane, legislativa Europske unije propisuje najveće dopuštene količine pojedinih tvari u hrani. Uredbom komisije (EZ) br. 37/2010 propisane su najveće dopuštene količine ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u hrani životinjskog podrijetla.

Rezultati monitoringa ostataka veterinarsko-medicinskih proizvoda u životinjama i hrani životinjskog podrijetla u Europskoj uniji za 2020. godinu dostupni su i u interaktivnom alatu za vizualizaciju, a cjelokupno izvješće monitoringa na mrežnim stranicama EFSA-e.


Tagovi

Veterinarsko-medicinski proizvodi EFSA HAPIH Hrana Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner