Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod.
Krumpir se uzgaja u gotovo cijelom svijetu, a ljudi ga smatraju jednom od glavnih biljnih namirnica. Naime, on je četvrta najvažnija svjetska kultura nakon riže, pšenice i kukuruza. Nakon što je Europu zahvatila pandemija koronavirusa, trgovci su svakodnevno morali osiguravati potražnju za ovim nutritivno bogatim povrćem, ali i s druge strane, pokušati spasiti urod.
S tim su ciljem članice Europske udruge za trgovinu krumpirom, Europatata, proteklih tjedana provele niz akcija širom Europe.
Belgijsko udruženja za trgovinu i preradu krumpira Belgapom i tvrtka Pomuni osnovali su projekt za isporuku 25 tona opranih i pakiranih krumpira na oko 652 mjesta kako bi pomogli osigurati hranu za siromašne. U epidemiji je ozbiljno pogođen belgijski lanac koji prizvodi smrznuti proizvod, a samo u toj zemlji oko 750.000 tona tog povrća nije bilo moguće preraditi te su morali pronaći druge načine.
Jedite pomfrit dva puta tjedno i spasite uzgajivače krumpira - traže belgijski farmeri
Kako bi izbjegli bacanje hrane, pokrenut je projekt #SOSpat, koji od potrošača traži kupnju dodatne vrećice smrznutih proizvoda od krumpira kako bi se omogućila veća potrošnja i više prostora za novu proizvodnju.
Belgijska pakirnica Warnez provela je nekoliko akcija kako bi pomogla najugroženijim skupinama stanovništva. Tako je s tvrtkom la Maison Laruelle donirala 3.500 kg različitim bankama hrane, a studentima su donirali 1.400 vrećica.
Tvrtka Patatas Melendez postavila je kamion s hranom u bolnici koja je krajem ožujka postavljena u madridskom glavnom izložbenom centru IFEMA kako bi se ondje zbrinuli pacijenti zaraženi virusom SARS—CoV-2. Kamion je osigurao dnevne obroke za 400 volontera i zdravstvenog osoblja koji rade na prvoj crti obrane od koronavirusa. Ova tvrtka donirala je i 50.000 kg krumpira banci hrane, a ostalih 44.000 kg podijelila siromašnima.
Obiteljsko poduzeće Romagnoli F.Ili SpA jedno je od najvažnijih talijanskih trgovaca ovim povrćem, koje u vrijeme pandemije nisu zatvorili, a kako bi potrošačima omogućili svakodnevnu opskrbu krumpirom. Istovremeno je tvrtka uložila u zdravstvenu zaštitu svojih zaposlenika, uplatili su im posebno kreiranu policu osiguranja te im dodatno podijelili kupone vrijednosti 200 eura kako bi ih podržali u teškim vremenima kroz koje je Italija prolazila.
Također, donirali su 6.000 kg udrugama kojima je najpotrebnije kao i 2.000 maski za lice domu za starije i nemoćne. Konzorcij Selenella čiji je ova tvrtka osnivač, donirao je 100.000 eura bolnici Sant'Orsola.
Od početka širenja koronavirusa Njemačko udruženje proizvođača krumpira (DKHV) zalaže se za pružanje najbolje moguće podrške trgovcima i cijeloj njemačkoj industriji te namirnice. Osim redovne komunikacije s članovima, udruga se obratila i javnosti o dobroj situaciji opskrbe te smirivala paničnu kupnju.
Može li peruanski krumpir prehraniti stanovništvo u slučaju nestašice hrane?
Nakon zatvaranja restorana u Nizozemskoj prognozirano je kako će biti bačeno namanje milijun tona krumpira. Kako bi se to izbjeglo, kampanja #benefrietjes pozvala je građane da više kupuju i jedu ovu namirnicu.
U Portugalu sve više obitelji traži pomoć u bankama hrane, a tvrtka Eurobatata donirala im je 5.000 kg tog povrća. U narednim tjednima donirat će još nekoliko tona za najpotrebnije obitelji u toj zemlji.
Članovi švedskog Potatisodlarna sudjelovali su u vađenju krumpira, a on je pakiran u vrećice od 250 g i distribuiran zdravstvenim radnicima na prvoj crti obrane od Covid-19.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica