Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 09.04.2018. 11:55

14. travnja, Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda - znate li što smo sve zaštitili?

Danas Republika Hrvatska sa 19 registriranih naziva proizvoda, zajedno s Belgijom i Slovačkom dijeli 11. mjesto po broju zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta registriranih u Europskoj uniji, kaže ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 495
  • 30
  • 0

Znate li da se Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava 14. travnja? Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, upravo na taj dan naziv Krčki pršut registriran je u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Registracija naziva Krčki pršut, 14. travnja 2015. godine, bila je prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario.

"Danas Republika Hrvatska sa 19 registriranih naziva proizvoda, zajedno s Belgijom i Slovačkom dijeli 11. mjesto po broju zaštićenih oznaka izvornosti, zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta registriranih u Europskoj uniji. Svaki kraj lijepe naše ima proizvod koji je jedinstven u svijetu, to je naša tradicija i naše bogatstvo", izjavio je ministar Tomislav Tolušić, stoji u priopćenju Ministarstva. 

Obilježavanje Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda tijekom travnja provodi Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Gradom Zagrebom, Splitsko-dalmatinskom županijom i Gradom Splitom, Dubrovačko-neretvanskom županijom, Gradom Dubrovnikom i Klasterom hrvatskog pršuta te Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Turističkom zajednicom grada Splita, a provodit će se niz aktivnosti kako bi se promovirali hrvatski zaštićeni proizvodi.

Prodajne izložbe i Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda 

"Tako će od ovog tjedna građani i posjetitelji Zagreba imati priliku voziti se u tramvaju s oznakom hrvatskih zaštićenih proizvoda, a u večernjim satima 13. i 14. travnja na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, vidjeti igru vode i svjetlosti gdje će se reproducirati znakovi za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalni specijalitet. Upravo ti znakovi raspoznaju zaštićene proizvode od drugih sličnih proizvoda na tržištu", najavljuju. 

Nadalje, kažu, Grad Dubrovnik domaćin je ovogodišnjih "Dana hrvatskog pršuta" u organizaciji Klastera hrvatskog pršuta gdje će se 13. travnja održati stručni i poslovni skup posvećen pršutu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatske gospodarske komore te Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka i Veterinarskog zavoda Split. U sklopu „Dana hrvatskog pršuta“ u Dubrovniku, na Stradunu će 14. travnja biti organizirana prodajna izložba pršuta gdje će posjetitelji moći kupiti i kušati sva četiri zaštićena pršuta odnosno Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski pršut.

Ovogodišnje obilježavanje Dana zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda završit će Sajmom hrvatskih zaštićenih proizvoda na splitskim Prokurativama 27. i 28. travnja 2018. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, a uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i Turističke zajednice grada Splita. Na Sajmu u Splitu će biti izloženi hrvatski zaštićeni proizvodi kao i oni koji će to tek postati. Dodatna zanimljivost je i da Hrvatska pošta, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, ove godine 12. travnja po prvi puta izdaje prigodnu seriju poštanskih marki pod nazivom "Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi" s motivima hrvatskih zaštićenih proizvoda. Marke će se također moći vidjeti i kupiti na Sajmu hrvatskih zaštićenih proizvoda.

Što smo dosad zaštitili?

"Educiranost i informiranje potrošača ključan je čimbenik u promociji zaštićenih proizvoda, a u čiju se realizaciju moraju zajednički uključiti proizvođači, lokalna zajednica i sva nadležna tijela. Samo tako podignut će se svijest o značaju zaštićenih proizvoda, njihovoj kvaliteti i autentičnosti, a koju jamči znak za zaštićenu oznaku izvornosti, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijalitet koji se mora nalaziti na ambalaži neposredno uz naziv proizvoda", naglašavaju iz Ministarstva. 

Hrvatski zaštićeni proizvodi čiji je naziv registriran na razini Europske unije:

Zaštićena oznaka izvornosti: 

  1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres
  2. Neretvanska mandarina
  3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje
  4. Istarski pršut / Istrski pršut
  5. Krčko maslinovo ulje
  6. Korčulansko maslinovo ulje
  7. Paška janjetina
  8. Šoltansko maslinovo ulje
  9. Varaždinsko zelje
  10. Slavonski med

Zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla: 

  1. Krčki pršut
  2. Baranjski kulen
  3. Lički krumpir
  4. Drniški pršut
  5. Dalmatinski pršut
  6. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak
  7. Zagorski puran
  8. Slavonski kulen / Slavonski kulin
  9. Međimursko meso 'z tiblice

Zaštićeni nazivi proizvoda, u postupku registracije oznake na razini Europske unije

  1. Istra - ZOI
  2. Paška sol - ZOI
  3. Lička janjetina  - ZOZP
  4. Zagorski mlinci - ZOZP
  5. Bjelovarski kvargl - ZOZP
  6. Rudarska greblica - ZOZP
  7. Varaždinski klipič - ZOZP
  8. Paški sir - ZOI

"Očekujemo da će do kraja 2018. godine svih 8 proizvoda koji su trenutno u postupku registracije koji vodi Europska komisija, biti registrirano kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. No, hrvatska priča ide i dalje te ćemo do kraja godine Europskoj komisiji uputiti nove zahtjeve za registracije oznaka na razini Europske unije za još 10 proizvoda za koje je u tijeku nacionalni postupak zaštite naziva", zaključuju iz ministarstva. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštita Proizvodi Autohtoni proizvodi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).