Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Globalno tržište
  • 02.12.2021. 07:30

Zbog sve većih troškova proizvođači paradajza prelaze na isplativije kulture?

Loši vremenski uslovi, porast cena energije, štetočine, virusi, visoki troškovi radne snage i problemi sa prevozom naterali su proizvođače paradajza da se okrenu isplativijem povrću.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 241
  • 31
  • 0

Ove sezone uobičajena tema na globalnom tržištu paradajza je sve veći pritisak virusa poput smeđe naboranosti ploda (ToBRFV), kao i promenljivi vremenski uslovi i rastući troškovi proizvodnje. Viša cena energije u većini zemalja posebno je zabrinjavajuća jer se severna hemisfera oslanja na uzgoj pod veštačkim svetlom za vreme tamnijih dana u zimskim mesecima. Svi ti faktori znače i višu cenu ovog povrća, piše fresh plaza.

Energetska kriza vrši pritisak u Holandiji i Belgiji

U holandskim i belgijskim staklenicima rasveta je već neko vreme upaljena. Mnogi koji je koriste, zbog visoke cene energije odustaju od takve proizvodnje.

Ove je godine, uglavnom zbog problema sa bolestima, cena tokom letnje sezone bila na nivou zimske jer su povrtari bili prisiljeni da očiste svoje staklenike nakon što su biljke zaražene virusom ToBRFV. Poslednje ažurirane službene brojke pokazuju 29 infekcija u Holandiji i 12 u Belgiji. Posledično, uzgajivači su se okrenuli novim vrstama povrća poput krastavaca ili paprike.

Nakon visokih cena letos, usledila je jesen u kojoj su one ostale na istom nivou, a činilo se i da mogu da nastave da rastu, suprotno trendovima poslednjih godina. Poslednjih nedelja trend rasta se stabilizovao.

Manja potražnja u Nemačkoj, u Italiji cena 2,10 evra/kg

Zbog niskih temperatura u Nemačkoj potražnja je značajno pala. Uprkos tome, ponuda različitih sorti je velika kao i uvek, tako da se potražnja lako može zadovoljiti. Ponuda na tržištu iz Holandije je osetno smanjena, dok se ona iz Španije povećala, ali i tamo probleme stvaraju rastući troškovi energije. Preostale uglavnom dolaze iz Maroka, Belgije i Italije.

U proteklih godinu dana, zaključno sa septembrom 2021. više od 89 odsto italijanskih porodica barem jednom kupovalo proizvode iz kategorije paradajza. Inače, Italijani kupuju ovu vrstu povrća 17,2 puta godišnje, po prosečnoj ceni od 2,10 evra za kilogram.

EU proizvodi i izvozi manje svežeg paradajza, ali raste potražnja za prerađenim

Za njihove proizvođače ova sezona bila je teška. Leti su zabeležene visoke temperature koje su prepolovile prinose, a prisutan je bio i ToBRFV. Porasli su i troškovi. Na primer, prosečna cena čeri paradajza od 1,50 evra/kg samo je delimično isplatila troškove. I sada, u jesen, oslabila je potražnja sa stranih tržišta, poput Nemačke i Austrije, zbog nastavka pandemije. S obzirom na neizvesnost, verovatno će se neki povrtari u budućnosti odlučiti na smanjenje površina pod paradajzom. 

Pritisak sa više strana

Prema prvim procenama, španski će uzgajivači smanjiti svoje površine uzgoja za tri odsto u odnosu na prošlu sezonu kada su one bile blizu 8.400 hektara. Visoki troškovi proizvodnje, posebno radne snage, jaka međunarodna konkurencija, uglavnom iz Maroka, kao i problemi uzrokovani virusima i štetočinom Tuta absoluta, zajedno sa cenama koje ne ispunjavaju očekivanja uzgajivača, dovode do smanjenja proizvodnje. Mnogi se stoga okreću isplativijim kulturama kao što su paprika i tikvice.

Cene paradajza tamo su značajno pale zbog velikih količina na tržištu tokom prošlog meseca. Prosečna pala je za 42 odsto na 0,25 evra po kilogramu zbog povećanja ponude. Međutim, očekuje se prekretnica jer kiša otežava berbu u severnoj regiji.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Globalno tržište Paradajz Ponuda Potražnja Cene Troškovi Povrće Proizvodnja Pandemija


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.