Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeleni paradajz
  • 27.07.2022. 07:30

Zašto paradajz ne sazreva? Previše zalivanja, sunca, azota?

Ponekad zrenje plodova paradajza predugo traje. Razlozi mogu biti brojni. Kako možemo pomoći biljkama?

Foto: Depositphotos/blackboard1965G
  • 2.091
  • 134
  • 0

Uživati u svežem i zrelom paradajzu direktno iz bašte je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.

Ova povrćka ima svoje zahteve, treba je štiti od biljnih bolesti i štetočina, zalivati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno.

Hiroviti paradajz

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.

Ponekad se dešava da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalivna norma. Često se u želji da imamo najbolje biljke i najveće plodove pretera s količinom đubriva koja se primenjuje, posebno s azotnim. Zbog toga je neophodna balansirana prihrana. U drugom delu vegetacije smanjuje se količina azota, a povećava kalijuma. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri puta tokom vegetacijske sezone.

Drugi razlog je previše zalivanja. U želji da učine najbolje, baštovani preteraju s količinom vode. Istina je da paradajz troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da je smanjimo.

Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?

U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage pre sledećeg zalivanja. Biljka će doživeti mali stres, a to može biti okidač za sazrevanje plodova.

Nikako dočekati ukusne plodove (Foto: Depositphotos/Elena@Mas)

Postavite mrežu

Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasenjivanje koja će smanjiti osvetljenost.

Temperatura i vremenske prilike mogu doprineti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrevanje je između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Kada temperatura pređe iznad 29 stepeni proces sazrevanja je veoma usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je verovatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.

Kako sprečiti vršnu trulež plodova paprike i paradajza?

Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom avgusta. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hranjiva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja da raste, formira novu lisnu masu, cvetove i plodove, što usporava sazrevanje na donjim etažama tokom kasnog leta.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Plodovi pradajza Zrenje paradajza Zašto Zalijevanje Zeleni paradajz


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.