Ponekad zrenje plodova paradajza predugo traje. Razlozi mogu biti brojni. Kako možemo pomoći biljkama?
Uživati u svežem i zrelom paradajzu direktno iz bašte je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.
Ova povrćka ima svoje zahteve, treba je štiti od biljnih bolesti i štetočina, zalivati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno.
Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.
Ponekad se dešava da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalivna norma. Često se u želji da imamo najbolje biljke i najveće plodove pretera s količinom đubriva koja se primenjuje, posebno s azotnim. Zbog toga je neophodna balansirana prihrana. U drugom delu vegetacije smanjuje se količina azota, a povećava kalijuma. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri puta tokom vegetacijske sezone.
Drugi razlog je previše zalivanja. U želji da učine najbolje, baštovani preteraju s količinom vode. Istina je da paradajz troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da je smanjimo.
Zalivanje povrća - kako to voli paradajz, a kako paprika, krastavci?
U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage pre sledećeg zalivanja. Biljka će doživeti mali stres, a to može biti okidač za sazrevanje plodova.
Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasenjivanje koja će smanjiti osvetljenost.
Temperatura i vremenske prilike mogu doprineti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrevanje je između 20 i 25 stepeni Celzijusa. Kada temperatura pređe iznad 29 stepeni proces sazrevanja je veoma usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je verovatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.
Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom avgusta. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hranjiva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja da raste, formira novu lisnu masu, cvetove i plodove, što usporava sazrevanje na donjim etažama tokom kasnog leta.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka