Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plamenjača spanaća
  • 12.09.2021. 10:00

Zaštitite spanać od plamenjače rastvorom mleka, joda, pepela...

Plamenjača spanaća je najopasnije oboljenje tog povrća. U roku od nekoliko dana može u potpunosti da uništi kompletan usev.

Foto: Depositphotos/Jim_Filim
  • 581
  • 24
  • 0

Svaki povrtar koji uzgaja spanać, pre ili kasnije susretne se sa plamenjačom, tačnije sa oboljenjem listova ovog povrća, koje izaziva gljivica Pseudoperonospora farinosa. Naročito je pojavi pomenute infekcije podložan jesenji spanać.

Umesto bujnog lišća za veoma kratko vreme možemo videti kako od našeg useva ostaje samo gomila trule lisne mase.

Simptomi se javljaju na starijim listovima

Plamenjača spanaća je bolest listova. Smatra se da je najopasnije oboljenje tog povrća. Napada mlade, tek iznikle, ali i starije biljke. Može da se javi na kotiledonim listićima i dovede do propadanja tek izniklih biljčica. Simptomi na starijim listovima javljaju se u vidu pegica koje se šire i zahvataju njegovu celu površinu. Na gornjoj strani vidljive su vodenaste pege koje vremenom menjaju boju i postaju hlorotične, žute. Sa donje strane pojavljuje se sivkasta prevlaka. Napadnuti listovi venu, uvijaju se prema dole i suše.

Vlažno vreme potpomaže razvoj navedene zaraze. Najčešće je aktuelna u periodu jesen - zima kada dolazi do velike razlike u temperaturama tokom noći i dana. Tada je usev pod stresom i podložniji je pojavi oboljenja.

Obavezna primena plodoreda

U slučaju da se pojavi, najbolje se posvetiti preventivnim merama. Najvažniji vid borbe protiv plamenjače spanaća je plodored. Spore gljive preživljavaju u zemljištu u biljnim ostacima i zbog toga je od izuzetne važnosti poštovanje te agrotehničke mere. Na istom mestu spanać možemo uzgajati tek posle tri godine. Posle skidanja useva, obavezno je uklanjanje biljnih ostataka.

Jesenji spanać: Pripremite zemljište i ne zaboravite na navodnjavanje

Za uzgajanje navedenog povrća odabrati zemljište koje je propusno i dobro ocedno. Pojavi infekcije pogoduje visoka vlažnost, između 70 do 80 odsto.

Prilikom setve koristiti dezinfikovano seme. Najlakša dezinfekcija obavlja se kada se seme potopi 25 minuta u vodu temperature 50°C. Ovakav tretman nije delotvoran kod svih sorti. Odaberite one koje su prirodno otporne na pojavu plamenjače.

Ne saditi pregusto biljke. U gustom zasadu, usevi se sporije suše posle kiše ili zalivanja, a veća je i vlažnost vazduha. To pogoduje razvoju oboljenja.

Prirodna sredstva za zaštitu spanaća

Postoje brojni prirodni načini sprečavanja zaraze i razvoja plamenjače. Ova sredstva neće imati ostatke u listovima spanaća kao što je to slučaj sa konvencionalnim preparatima iz grupe fungicida. Potreban je veći broj tretiranja svakih pet do sedam ili deset dana, u zavisnosti od postojećih uslova.

Preparat sa jodom i mlekom

Kako bi priredili ovo sredstvo, u jedan litar mleka dodati deset kapi farmaceutskog joda i dobro pomešati. Zatim sve rastvoriti u devet litara vode.

Pepeo od čistog drveta

Za preparat se koristi isključivo pepeo od čistog drveta. U tri litra vode skuvati dve čaše pepela. Posle se skuvani rastvor ostavi da se ohladi i procedi. Pre primene pomešati sa deset litara vode.

Iskoristite ljuske crvenog luka

Uzeti 200 do 300 grama crvenih ljuski omotača luka i preliti sa 10 l vode. Ostavi se preko noći ili najviše dva dana. Procedi se i upotrebljava za tretiranje spanaća.


Tagovi

Uzgoj spanaća Zaštita spanaća Plamenjača spanaća Jesenji spanać Plodored Dezinfekcija semena Propusno zemljište


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)