Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusnjača
  • 01.03.2018. 14:00

Zaštitite rasad kupusnjača od bolesti

Saznajte kako da zaštitite rasad od bolesti poleganja, truleži korena i korenovog vrata, kao i plamenjače.

  • 2.340
  • 64
  • 0

Krajem februara i početkom marta počinje uzgoj rasada kupusnjača (brokoli, karfiol, kupus, kelj, kelj pupčar, kineski kupus) u zaštićenom prostoru (kontejnerski uzgoj ili uzgoj na gredici), kako bi se rasad tokom aprila mogao presađivati na otvoreno za ranu proizvodnju. U zaštićenom prostoru počinje i uzgoj salate, endivije i radiča.

Zalivanje zemljišta i folijarna primena preparata

Da bi se rasad zaštitio od bolesti poleganja, truleži korena i korenovog vrata  (Pythium spp., Phytophthora spp.) može se zalivati zemljište oko njih u fazi nakon nicanja ili nakon presađivanja sa 100 ml 0,2 % rastvora (200ml/10 l vode) po biljci preparatom Proplant (propamoharb). Sredstvo se na ovaj način i za ovu namenu može primeniti maksimalno dva puta u razmaku od sedam do 10 dana, a ukupna količina sredstva po jednom tretiranju ne sme da pređe dve litre po hektaru.

Sredstvo se na rasad može primeniti i folijarno (prskanjem) protiv plamenjače Phytophtora parasitica (cvetača) i  Bremia lactucae (salata, endivija, radič), kao i kasnije u vegetaciji na otvorenom na svim kupusnjačama i glavočikama, pazeći na maksimalni dozvoljeni broj tretiranja.

Tretiranje zemljišta prilikom i nakon setve

Zaštita rasada od bolesti poleganja (Pythium spp.) može se sprovesti tretiranjem zemljišta (kontejneri ili gredice) prilikom setve ili nakon setve preparatom Previcur Energy (propamokarb). Dozvoljeno jedno tretiranje prilikom setve u količini 6 ml/m² ili u razdvojenoj primeni, prvi put prilikom sejanja u količini od 3 ml/m², a drugi put nakon otprilike dve nedelje u količini 3 ml/m², uz primenu 2-4 l vode po m².

Pre setve semena obaviti zaštitu od bakterija, virusa i gljiva dezinfekcijom kontejnera i pribora nekim od dezinfekcijskih sredstava (Menno Florades, Genol, Genox), koristiti tretirano seme, osigurati optimalne temperature za uzgoj pojedinih povrtnih kultura i provetravati plastenike.

Autor: dr.sc. Mirna Ceranić

Foto:  Alex80 / Pixabay


Tagovi

Kupusnjače Zaštita Rasad