Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rovci u vrtu
  • 17.03.2020. 18:00

Zaštitite baštu od rovca - zamkama, uljem, usoljenom ribom, mačkama...

Rovac je štetočina koji voli toplo i rastresito tlo pa je čest stanovnik bašti. Pročitajte kako zaštititi biljke od napada ovog insekta.

Foto: Flickr/jp vacher
  • 967
  • 20
  • 0

Rovac (Gryllotalpa gryllotalpa) je štetočina koji se hrani korenjem mladih biljaka, ali je i predator pa se hrani žičnjacima (skočibube), grčicama, gusenicama i crvima. Voli toplo i rastresito tlo pa je čest stanovnik vrtova i rasadnika. Štete čini u staklenicima, plastenicima, voćnjacima, povrtnjacima i rasadnicima gde je posebno opasan jer se hrani sočnim podzemnim organima biljaka.

Rovci se javljaju već u martu

Rovci se hrane i napadaju korenje, krtole, lukovice, stabljike i lišće, a najaktivniji su u proleće. U toplijim krajevima se javljaju već krajem marta, a u hladnijim krajem aprila i početkom maja čineći velike štete. Kopajući tunele isušuju zemljište, a sve to čine vrlo brzo.

Ako ste u mogućnosti, najbolja je mera duboko oranje jer rovci tada izađu na površinu te su kao takvi laka meta pticama koje su odlični pomoćnici u borbi protiv ovih štetočina. 

Takođe, rovce će odbiti mirisi repelentnih biljaka poput kadifice, nevena, hrizanteme, korijandera te belog luka kao i četinara poput bora i jele. Mogu se seći grane breze debljine od dva do četiri centimetra i zakopati između krompira na dubinu od 25 do 30 cm i razmak od 1,5 do dva metra.

Korom krompira, usoljenom ribom i uljem protiv rovaca

Što se tiče mehaničkih mera, najčešće se koriste lovne posude. Dakle, u tlo se ukopaju posude sa glatkim zidovima, a preko se stave uske daske u obliku zvezde koje treba ukrštati iznad posude. Tokom noći rovci će upasti u posude i ujutro ih je potrebno izvaditi. Za bolje rezultate na dno možete postaviti svežu koru krompira.

Preparat koji se može sipati u njihove tunele je pripremljen od kašike jestivog ulja i oko četiri litre vode. U svaku rupu treba sipati oko pola litre preparat, a u njega se može dodati i malo deterdženta za posuđe. Ipak, budite oprezni s uljem. 

Čudne navike u poljoprivredi kojih se moramo odreći

Rovac ne podnosi ni miris usoljene ribe pa otkrijte tunele i stavite ribu u njih.

Zamke postavljati u senci i koristiti stajnjak

Kada su vrućine, i rovci traže hladovinu, zato im zamke treba postavljati u senci. Koristite lim ili širu dasku, a nakon što podignete dasku pokupite ih i pospite rastvor pripremljen od četiri kašike deterdženta pomešanog s 10 litara vode. Takođe, i u kanaliće koje iskopaju možete sipati vodu pa malo ulja i tada će rovci izaći na površinu i moći ćete ih lakše uhvatiti.

Ukoliko zemljište đubrite svinjskim stajnjakom ili kokošjim izmetom privući ćete rovce. Dakle, u jesen iskopajte kanale dubine 50 cm i napunite stajnjakom po mogućnosti onog koji je u fazi fermentacije jer stvara višu temperaturu. Budući da je stajnjak topao to će privući rovca. Preporuča se početkom maja gomilice sa svežim stajnjakom napraviiti u vrtu. Insekti će u njima napraviti svoj dom, a nakon mesec dana te gomilice treba zapaliti.

Mogu se usitniti ljuske jajeta i pomešati s biljnim uljem i tu mešavinu sipati u tunele. Ulje će obložiti rovca i on neće moći da diše.

Rovci ne vole vibracije

Kao ni krtice, rovac ne voli vibracije, pa možete zabosti štap u tlo na dubinu od 60 cm na kojeg ste stavili plastičnu bocu, a pre toga je zaseći sa strane. Ta boca će se vrteti na vetru i stvarati vbiracije u tlu. Takav učinak možete postići i s limenkama.

Budući da postoje i prirodni neprijatelji rovaca poput ptica, krtica, ježeva i mačaka, nije loše imati ove životinje u blizini bašte, a ukoliko se odlučite na hemijsko suzbijanje budite oprezni upravo zbog njih.

Foto: Servis Flickr licenca CC


Tagovi

Zaštita od rovca Rovac Gryllotalpa gryllotalpa Zamke za rovce Insekti u bašti Kako


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.