Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baka od 99 godina
  • 29.11.2020. 16:00
  • Pomoravski okrug, Paraćin

Zagorka Nikolić: Pola veka prodaje povrće na pijaci, ali se sve slabije pazari

Od poljoprivrede i prodaje na pijaci smo zaradili za kuću i vikendicu. Sada se desi da pazarim nekoliko stotina dinara dnevno, kaže baka Zagorka Nikolić, najstariji prodavac na paraćinskoj zelenoj pijaci.

Foto: Jelena Lukić
  • 351
  • 18
  • 0

Baka Zagorka Nikolić, koja ima 99 godina, gotovo pola veka prodaje domaće povrće i zeleniš na paraćinskoj zelenoj pijaci, i upravo je taj rad, kako kaže, održava u životu. Na njenoj tezgi nalazi se povrće koje sama uzgaja u bašti - cvekla, brokoli, zelena salata, rotkvice, peršun, ren, zelje, celer. 

Sa porodicom se pre 50 godina doselila iz Vranja i od tada prodaje poljoprivredne proizvode na pijaci. Osim nje, tezgu imaju i sin Milorad i njegova supruga sa kojima živi u porodičnoj kući.

"Imamo 30 ari zemlje. Povrće uzgajamo i na otvorenom i u plasteniku. Imamo i voće; orahe, šljive i višnje. U bašti najviše rade sin i snaja, ćerka pomaže, a i ja koliko mogu. Hoće i unuci da pomognu", kaže Zagorka i dodaje da ima sina i ćerku, četiri unuka i šest praunuka.

"Cene nisu visoke, ali narod nema novac"

Suprug Petar, koji je preminuo pre godinu i po dana, radio je u Staklari, ali i na pijaci sa Zagorkom. 

"Bio je vredan, dobro smo živeli. Nasledila sam njegovu penziju koja je mala, pa zato moram da radim. Ali ne radim samo zato što moram, već to i volim. Ceo život sam radila poljoprivredu."

Na njenoj tezgi nalazi se povrće koje sama uzgaja u bašti

Nekada je, kaže, prodaja išla veoma dobro, a poslednjih godina slabo jer narod nema novca.

"Najbolje je išla prodaja za vreme Tita, pa i posle za vreme Slobodana Miloševića, a sada nije baš najbolje. Imamo robu ali nema kupaca. Cene nisu visoke, ali narod nema novac. Ljudi kupuju samo ono što im je nužno. Nekada je bilo mnogo više novca, posle pijace smo mogli dosta toga da kupimo. Od poljoprivrede i prodaje na pijaci smo zaradili za kuću i vikendicu. Kad moj muž nije u fabrici, radio je nešto privatno i išao na pijacu. Sada se desi da pazarim nekoliko stotina dinara dnevno. Slabo je, ali moram da radim jer bolje išta nego ništa. Da sediš ispred kuće i čekaš da ti neko nešto donese, to neće niko", kaže Zagorka. 

Za dug život hrana bez masnoće, sir i surutka

Ova vremešna starica ističe da voli da radi i da je rad čini vitalnom.

"Odmaram se samo noću. Na odmor ne idem, nikada nisam bila ni na moru ni u banji. Nismo imali vremena da idemo, radili smo i štedeli. Na pijaci sam svakog dana od sedam do 15 sati. Ustajem u četiri sata da sve pripremim za pijacu. Nije mi ništa teško. Radiću ovo sve dok me zdravlje služi, a hvala Bogu, za sada me služi dobro!"

Baka Zagorkin recept za dug život je rad, ali i zdrava ishrana, bez mesa i masnoća. Kako kaže, voli da jede voće i povrće, sir i pije surutku.

Zagorka savetuje da za dug život treba jesti zdravu hranu bez mesa i masnoća

"Ne jedem meso, iako uzgajamo svinje za prodaju. Ja volim povrće i zeleniš. To sam i pre jela, a i sada to jedem. Nije mi teško da stojim na pijaci i prodajem jer malo stojim pa malo sednem. Sin me vozi i odvozi sa pijace. Ništa me ne boli dok stojim i radim, ali kada bih legla bila bih gotova. Uvek sam pre birala da radim nego da spavam. Uvek je tako bilo", seća se naša sagovornica. 

Zagorka Nikolić je svakog dana na pijaci, i leti i zimi. Ne žali se da joj je hladno ili da je nešto boli. Osim što zaradi neki dinar jer je porodična penzija mala, dan iskoristi da popriča sa mušterijama i da se malo druži sa prodavcima na pijaci. Na kraju kaže, da u ovakvim vremenima, kada prodaja ide veoma loše, teško da može samo od poljoprivredne proizvodnje da se živi.


Tagovi

Prodaja povrća Baka od 99 godina Zagorka Nikolić Prodaja na pijaci Dug život Zdrava hrana


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.