Na slatkoću i okus plodova paradajza djeluju mnogi faktori. Od izbora sorte koju ćemo sijati do zaštite biljaka, sve naše aktivnosti imaće uticaja na kvalitet povrća.
Velikim bojem sorti i hibrida koji se razlikuju po boji, obliku i okusu, paradajz je stekao naklonost mnogih baštovana. Uzgajanje slatkih plodova ovog povrća pravi je izazov jer se oni odlikuju različitim stepenom slatkoće.
Osim pravog odabira sorte, na okus paradajza djeluju razni spoljni faktori poput vrste zemljišta, osunčanosti, vlažnosti, temperature, snabdjevenosti hranivima, pojava biljnih bolesti, napad štetnih organizama. Uravnotežen odnos šećera i kiselina i sadržaj aromatičnih isparljivih jedinjenja doprinose kvalitetu ove povrtne vrste.
Ukoliko je naša želja da uzgojimo povrće koje će se odlikovati slatkoćom moramo mu se posvetiti, od izbora sjemena pa sve do berbe. Neke sorte daju slađe plodove. Što je plod veći njegova slast je manja. Ako želite da odaberete sorte i hibride koji se odlikuju većim intenzitetom slasti i specifičnom aromom, izaberite one sa sitnijim plodovima ili cherry paradajz. Tom prilikom neka vaš izbor bude sjeme koje je prilagođeno postojećem mikroklimatu. Sorte iz drugih klimatskih područja možda nisu prilagođene na agroklimatske uslove u vašem podneblju.
Još jedan od bitnih faktora je vrijeme sjetve. Pošto je u pitanju toploljubiva kultura, uzgajamo ga iz rasada, odnosno sije se u zatvorenom i toplom prostoru. Na ovaj način omogućiće se biljkama da u uslovima postojeće klime mogu formirati plodove koji će dozreti. Sadnja odnjegovanih presadnica obavlja se kada prođe opasnost od kasnih mrazeva.
Usjev paradajza je veliki potrošač hraniva, posebno kalijuma tokom formiranja plodova. Prilikom sadnje i tokom uzgajanja obezbjedite dovoljno hranjivih materija u zemljištu, posebno onih organskih. U periodu dozrijevanja, prihranu obavite sa hranivima bogatim kalijumom. Prilagodite navodnjavanje stanju tokom perioda vegetacije.
Plodovi su mu takođe osjetljivi na kolebanje sadržaja vlage u tlu. Kada poslije sušnog razdoblja padne jaka kiša ili obilno zalijevamo, često se dešava da zbog naglog usvajanja vode dođe do pucanja po površini. Nastale pukotine su idealne za pojavu raznih oboljenja ili napad štetočina. To dovodi do lošijeg kvaliteta povrća. Iz tog razloga je važno da snabdjevenost vodom bude ujednačena. Ni suvišna količina zemljišne vlage ne utiče povoljno na pomenute osobine. Plodovi onda postaju vodenasti, a kvalitet i okus su lošiji.
Neke biljne vrste posađene pored njega pozitivno djeluju na okus ploda. Pored paradajza posadite bosiljak ili borač. Posebno borač doprinosi poboljšanju okusa ovog povrća.
Veliku ulogu ima i zaštita usjeva tokom uzgoja. Biljke gajene u konvencionalnoj poljoprivredi daju lošiji okus. Takođe, one koje rastu na osunčanom mjestu daju slađe i kvalitetnije plodove. Najukusniji su oni proizvedeni na prirodan način, gdje je zaštita vršena primjenom bioloških pripravaka i redovnim provođenjem preventivnih mjera.
Najveći neprijatelj dobrog okusa je pojava plamenjače paradajza, zbog toga preventivnim i zaštitnim mjerama treba posvetiti pažnju od momenta kada krenemo u sjetvu do branja.
Samo zdrave biljke će dati slatko povrće, dobrog kvaliteta.
Tagovi
Autorica