Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 27.09.2015. 10:30

Vruće leto poskupelo proizvodnju povrća

Ovog leta poljoprivrednici su se borili sa velikom sušom koja se odrazila vise na kvalitet nego prinos. Sudeći po podacima RHMZ temperatura vazduha je gotovo čitavo leto bila znatno iznad prosečnih vrednosti.

  • 494
  • 509
  • 0

Ovog leta poljoprivrednici su se borili sa velikom sušom koja se odrazila vise na kvalitet nego prinos. Sudeći po podacima RHMZ temperatura vazduha je gotovo čitavo leto bila znatno iznad prosečnih vrednosti.

Tokom jula registrovane su izuzetno male količine padavina od 0 do 35 mm te je dug period suvog i toplog vremena uslovio smanjenje rezervi vlage u zemljištu na minimum. Tokom avgusta smo imali temperature vazduha značajno više od uobičajenih za to doba godine, a prema statističkim podacima srednja mesečna maksimalna temperature vazduha bila je u kategoriji ekstremno toplo.

Tropski dani sa maksimalnom dnevnom temperaturom iznad 30 stepeni smanjili su prinos, doneli rod slabijeg kvaliteta, a često zalivanje povrtarima je poskupilo proizvodnju.

Proizvodnja paprike zahteva ulaganja

Tridesetpetogodišnji povrtar iz Pivnica, Miroslav Kadlik, na hektar ipo ima baburu i crvenu rogu, dok na dva hektara ovih toplih septembarskih dana dozreva industrijska paprika. "Proizvodnja paprika donosi neuporedivo veću zaradu od proizvodnje soje i kukuruza, ali moram priznati da je ovo veoma težak i odgovoran posao, ima velikih ulaganja od samog početka, dosta ručnog rada, događa se često da se tek rasađen rasad suši, vrane i glodari oštete kapaljke, zaštita useva je veoma skupa i na kraju velika stavka je nadničarski rad. Radnike koji kod mene godinama savesno I odgovorno obavljaju posao berbe za osmočasovni rad plaćam 1.200 dinara (sedam sati rad i sat pauze).

Ova godina sa velikim brojem sušnih dana za nas povrtare bila je veoma teška, zato što smo morali gotovo svakodnevno zalivati useve što je znatno poskupelo proizvodnju. Jedan deo useva navodnjavam sistemom kap po kap, dok na parceli sa industriskom paprikom agregati gotovo da i nisu prestajali da rade", kaže Miroslav Kadlik i dodaje da se ne može požaliti na prodaju. "Sada je sezona, paprika je ovih dana najtraženija, ja uglavnom snabdevam velike piljarnice, prodajem po okolnim pijacama, a deo roda isporučujem i u veliki prerađivački centar u Šapcu, obzirom na kvalitet papriku prodajem po ceni od 35 do 60 dinara."

Mirosalv Kadlik kaže da sada ne može da zna kolika je zarada po hektaru i koliko je proizvodnja skuplja zbog velikog izdatka za zalivanje, ali i smanjenog kvaliteta zbog ožegotina od sunca. Ali kada i poslednju papriku obere i proda napraviće računicu te će znati koliko je ove godine uložio u ovaj posao i da li je poizvodnja povrća, kao i do sada isplativija od ratarenja.

Navodnjavanje poskupelo - ali spasilo proizvodnju

Sličnu priču ispričao nam je Nikola Miškov mladi poljoprivrednik iz Bačke Palanke, koji kaže da je i ratar i povrtar jer obrađuje oko 50 hektara.

"Jedan hektar zasejao sam lukom, iz baruta , a ove godine prvi put sam sejao i luk iz semena. Znamo da je godina bila teška, dosta sušnih i vrelih dana odrazilo se na prinos koji je umanjen, parcela je pod sistemom za navodnjavanje te sam svaki treći dan zalivao usev što je pored svih agrotehničkih mera koje sam primenio znatno poskupilo, ali i spasilo proizvodnju, zato će računica ove godine biti drugačija.

Kad pogledam u celini ipak sam zadovoljan prinosom na jednom hektaru proizveo sam 5 vagona luka odličnog kvaliteta , a da li sam i koliko zaradio videću kad sve prodam, kaže Miškov i dodaje - "Imao sam i krompir na jednom jutru, prinos je nešto manji, ali je kvalitet roda odličan te prodaja ide dobro. I proizvodnja krompira je dosta skuplja ove godine zbog zalivanja."

Cene povrća na prošlogodišnjem nivou

Da je ovo bila veoma teška i neizvesna godina za povrtare, potvrdio nam je i Gradimir Dobrić bačkopalanački povrtar.

"Bavim se povrtarskom proizvodnjom godinama , ali nikada nije bilo ovako problematično vreme kao ove sezone, sve je to uticalo na rast i razvoj, pre svega paprike i paradajza, iako imam sistem za navodnjavanje koji sam maksimalno koristio to nije mnogo pomoglo, vegetacija je skraćena. Ove sezone sam imao patlidžan i boraniju, ali su prinosi bili slabi. Ja imam tezgu na pijaci i prodajem sopstveno povrće, ali ove godine povećane troškove za navodnjavanje i zaštitu useva ne mogu uračunati u cene koje su na nivou prošlogodišnjih, jer narod nema para."

Spas od suše

I povrtarima u Despotovu zalivanje je bio najvažniji posao. "Ni sam neznam koliko sam nafte potrošio ovog leta, trebalo je sačuvati od suše 5 hektara paprika, tri hektara lubenica i dinja, četiri hektara krompira isto tolike površine luka, kupusa - godina je bila teška, ipak sam uspeo da na većini parcela ostvarim solidan rod, iako je bilo dosta oštećenih plodova od jakog sunca. Imao sam sreće što sam ugovarao proizvodnju pa nisam imao problema oko prodaje", kaže Slobodan Radosavljev dodajući da bez obira na ovogodišnje probleme neće odustati od povrtarske proizvodnje.

I stručnjaci se slažu da je suša povećala troškove proizvodnje češćom upotrebom sistema za zalivanje kao i smanjenje roda od 20 do 60 odsto usled pojava fleka od sunca, ali ističu da će većina povrtarskih kultura imati očekivan prinos upravo zbog urednog zalivanja.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Miroslav Kadlik Nikola Miškov Gradimir Dobrić Slobodan Radosavljev Bačka Palanka Pivnice Despotovo Paprika Navodnjavanje


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB