Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganja u povrtarstvo
  • 11.08.2018. 16:00

Vlada RS za četiri godine u povrtarstvo investirala 7,5 miliona KM

Brojnim mjerama podsticaja izgrađeni su plastenici, sistemi za navodnjavanje što je doprinijelo povećanju obima proizvodnje i izvoza na strano tržište.

Foto: Bigstockphoto/Goodmoments
  • 724
  • 41
  • 0

Vlada RS je u posljednje četiri godine u sektor povrtarstva investirala 7,5 miliona maraka. Brojnim mjerama podsticaja izgrađeni su plastenici, sistemi za navodnjavanje što je doprinijelo povećanju obima proizvodnje i izvoza na strano tržište.

Jedan od korisnika podsticaja je i Srđan Dragomirović iz Sitneša, kod Srpca, koji se u savremenom plasteniku površine 5.000 kvadratnih metara ove godine približio proizvodnji od 180 tona paradajza. Naredni proizvodni ciklus namjerava da zasnuje na znatno većoj površini podizanjem dva nova plastenika ukupne površine 22.000 kvadratnih metara.

Povećanje proizvodnje na 700 tona

"U suštini, to su isti plastenici kao ovi što sada imamo i oni su danas najsavremeniji. Јedan je u komadu od 15.000 kvadrata, a drugi je od 7.000 metara kvadratnih. Zadovoljan sa sa podsticajima i za ovaj plastenik sam dobio značajna sredstva, a i za sljedeći očekujem tako", rekao je Dragomirović za RTRS.

On ističe da nema problema sa plasmanom povrća i sve što proizvede i proda, pa će poučen iskustvom, kaže, sljedeće godine povećati proizvodnju od oko 700 tona.

Najviše se ulagalo u opremu za navodnjavanje

U protekle četiri godine u sektor povrtarstva je kroz premije za proizvedeno i prodato povrće investirano 1,8 milona maraka, premije za sjemenski krompir skoro 700.000, za rasad povrća 23.500 i nabavku opreme za navodnjavanje 548 miliona maraka.

Dragan Malinović, rukovodilac Područne kancelarije Gradiška Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ističe da se 40 odsto tih sredstava odnosilo na opremu za navodnjavanje, cijevi, tifone, pumpe pa čak i investicije u građevinske radove kao što su iskop kanala i majdana, odosno akumulacija.

Izvoz povrća bilježi trend rasta

Ukupan izvoz povrća u navedenom periodu, koji ima trend rasta, bio je 26.000 tona sa ukupnom vrijednošću od 77 miliona maraka. U prošloj godini izvoz povrća u 2017. godini iznosio je 7.176 tona ukupne vrijednosti 18.454.772,00 maraka što je za 20 odsto više u odnosu na petogodišnji prosjek.

U oblasti povrtarstva kroz regres po ha za dizel gorivo uloženo je 1,5 miliona maraka, izgradnju plastenika - 1,1 milion , mjere zaštite zdravlja biljaka 1,4 milion, premije osiguranja u poljoprivredi 307 hiljada maraka i saniranje štete 13 hiljada maraka.

Sva pomenuta ulaganja su doprinijela da premirane površine pod povrćem u 2017. godini iznose 523,40 hektara i za 15,5 odsto su veće u odnosu prethodnu godinu.


Tagovi

Povrće Izvoz Premije Vlada RS Dragan Malinović Ulaganje Plastenici Navodnjavanje