Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rukola
  • 11.12.2017. 14:00

Uzgoj rukole unosan posao

Uzgoj rukole nije komplikovan, ukoliko joj se obezbedi ono što zahteva.

Foto: reinaldocdi / Pixabay
  • 9.693
  • 190
  • 0

Rukola (Eruca sativa) postaje sve popularnija, pa je i njen uzgoj sve unosniji. Cena je dosta visoka (ove zime čak 2.000 dinara za kilogram na pijaci), tako da je isplativa za gajenje.

Njen uzgoj nije komplikovan, ukoliko joj se obezbedi ono što zahteva. Kod nas se najviše gaje sorte riga i koltivata.

Koje zemljište odgovara rukoli?

Rukola može direktno da se seje u zemlju. Najbolje uspeva na dobro dreniranom zemljištu, ali voli puno vlage, pa zahteva često zalivanje. Potrebno je izbeći lako peskovita i srednje teška zemljišta. Odgovaraju joj zemljišta pH 6-6,5.

"Iz tog razloga, potrebno je predsetveno đubrenje sa 60-80 kg/ha azota, 60-80 kg/ha fosfora i 100-120 kg/ha kalijuma. Ovo bi trebalo obaviti čim zemljište bude spremno za obradu u proleće ili, još bolje, priprema zemljišta u jesen. Osnovna obrada se izvodi na dubinu od 20 centimetara,a naročito treba obratiti pažnju na površinsku pripremu", savetuje dipl. ing. Dragan Mijušković iz PSS Jagodina.

Rukola otporna na mraz

Rukola voli hladno vreme i otporna je na mraz. Za njenu setvu je potrebno su dnevne temperature iznad četiri stepena. Najbolje raste na sunčanom mestu, ali toleriše i hladovinu. Ukoliko nastupe visoke temperature, potrebno je obezbediti zasenu.

"Seme bi trebalo posejati na dubinu od 0,6 cm do 1 cm i sa razmakom između redova15 cm - 30 cm, a između biljki u redu treba da bude 5 cm -10 cm. Za jedan hektar potrebno je 1,5 kg - 2 kg semena", kaže Mijušković.

Nega se sastoji od međuredne obrade i redovnog navodnjavanja.

Berba rukole

Berba počinje mesec i po do dva, nakon setve. Čupaju se lisne rozete. Nakon toga na istim mestu rukola nastavlja da raste i posle nekog vremena se opet bere. Prinos rukole po hektaru je 20.000 kg.

Foto: reinaldocdi / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Rukola

Rukola

Engleski naziv: Arugula | Latinski naziv: Eruca sativa L.

Rukola je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Gaji se zbog lišća oštrog pikantnog ukusa i bogatog vitaminima. Ima stimulativno delovanje na ljudski organizam, naročito... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rukola Setva rukole Berba rukole Prinos rukole Dragan Mijušković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!