Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 09.06.2021. 10:00

Uzgoj paprike: Što nam govori ljubičasta boja lista i njegovo uvijanje?

Ljubičasto obojeni listovi i uvijanje su posledica reakcije biljke paprike na uslove uzgajanja. Uzroci koji dovode do ovih pojava su različiti, ali možemo djelovati preventivno i spriječiti njihovu pojavu.

Foto: Depositphotos/savacoco
  • 6.347
  • 744
  • 0

Paprika je Gospođa u svijetu povrća. To je toploljubiva kultura koja ima velike zahtjeve. Veoma često se na njezinom listu mogu vidjeti promjene koje su reakcija biljke na uslove u kojima se uzgaja. Najčešće se javljaju ljubičasta boja listova i njihovo uvijanje.

Ljubičasta boja listova

Na listovima paprike veoma često možemo primjetiti da su postali ljubičasti. Postoji više razloga koji mogu dovesti do toga. Vremenske prilike u ovoj godini su pogodovale nastanku takvog poremećaja.

Najčešći razlog je nedostatak fosfora. Bilo da se radi o manjku tog makroelementa u zemljištu ili zbog nemogućnosti biljke da ga usvoji. Disbalans u snabdjevenosti mineralima može dovesti do blokade fosfora u zemljištu. Ima ga dovoljno, ali nije dostupan biljkama.

Nepoštovanje plodoreda može biti jedan od uzroka. Uzastopno uzgajanje jedne kulture na istom mjestu jednostrano iscrpljuje zemljište.

Veoma često ćemo primjetiti ljubičastu boju lišća kada je temperatura vazduha ispod 15°C ili kada dolazi do naglih promjena temperature. Tada paprika nije u stanju da apsorbuje fosfor iz zemljišta i kada ga ima dovoljno.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Nedostatak vlage tokom sušnog perioda takođe može da dovede do smanjenog usvajanja i ove pojave.

Mjere sprječavanja

Budući da je ova pojava posledica disbalansa u ishrani biljke, a kao što je navedeno mogu je izazavati različiti uzroci. Najbolje je kada ih možemo spriječiti. Na neke možemo djelovati, a na neke ne. Ova godina je pravi primjer kako ju može izazvati niža temperatura vazduha. U plastenicima i staklenicima sa grijanjem možemo spriječiti djelovanje temperature ispod 15°C.

Optimalna vijednost se kreće od 22 do 25°C. Tokom noći poželjno je da je ona malo niža.

Biljke treba saditi na zemljište koje je bogato hranivima, redovno ih prihranjivati tokom perioda vegetacije. Poslije presađivanja treba ih prihraniti đubrivima bogatim fosforom. Voda za zalijevanje ne treba biti hladna.

Kako spriječiti uvijanje lista paprike?

Još jedna česta pojava na biljkama paprike je uvijanje listova. Ovo nam je signal da nešto s njom nije u redu. Brojni su razlozi koji mogu do toga dovesti, a najčešći su: nedovoljna ishrana, napad insekata, oboljenja, neravnomjeran rast, nedovoljna osvjetljenost, neodgovarajuća temperatura vazduha.

Posebno treba izdvojiti neravnomjeran rast lista. To je normalna pojava kod svih sorti i hibrida paprike. Kod nekih je više, a kod nekih je manje izražena. List nema idealan oblik, ali se ne smije uvijati. To, istina, neće uticati na visinu prinosa, ali često izaziva zabrinutost kod amaterskih baštovana. Uvijanje uzrokuje i neravnomjeran rast. 

Temperatura vazduha i osunčanost su veoma važni faktori u rastu i razvoju paprike. Kada je temperatura niža i listovi se uviju, čim otopli, papika izravna listove.

I nedostatak kalijuma u zemljištu može dovesti do ove pojave. U ekstremnim slučajevima može uzrokovati čak propadanja biljke. Dodavanjem đubriva koja su bogata tim elementom možemo spriječiti taj problem. Dobro rješenje su ona na bazi pepela ili biljna (đubrivo od gaveza).

Uvijanje listova može biti posledica djelovanja grinja ili lisnih ušiju. Ove štetočine ga bodu i sisaju te se on zbog toga uvija i deformiše.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Uzgajanje paprike Ljubičasta boja lista Uvijanje lista Nedostatak fosfora Nedostatak kalijuma Paprika


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]