Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalivanje luka
  • 18.03.2020. 18:00

Uzgoj luka: Pravilno zalivanje može povećati prinos i do 50 odsto

Najveće potrebe za vodom, ali i hranjivim materijama luk ima u fazi intenzivnog rasta lisne mase te u fazi formiranja lukovice. Idealne potrebe za navodnjavanjem ili zalivanjem su do 2,5 cm dubine tla. Preporučuje se obilnije zalivanje jednom nedeljno umesto svakodnevnog.

Foto: Depositphotos/vika-mermaid
  • 2.656
  • 27
  • 0

Luk je povrtarska kultura koja se često uzgaja na našem području. Negovo zeleno "perje", odnosno listovi, sastoje se od 93 odsto vode, a lukovica 86 odsto, što znači da ova kultura ima velike potrebe za vodom.

Zalivanje ove povrtne kulture je specifično. Zbog nedovoljno vlage i suše lukovice se slabije razvijaju i gube na kvalitetu, a pravilno organizirano i pravovremeno zalivanje srž je proizvodnje i može povećati njegov prinos i do 50 odsto. Takođe, treba naglasiti da nije dobro ni previše vlage jer se tako stvaraju idealni uslovi za razvoj raznih gljivičnih bolesti i truleži.

Rana setva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Međutim, postoji nekoliko metoda zalivanja luka u bašti pa je svakako dobra ideja upoznati se s potrebama za vodom pre nego što odlučite koliko često i kako ga zalivati.

Nikako ne treba preterivati s vlagom

Najveće potrebe za vodom, ali i hranjivim materijama luk ima u fazi intenzivnog rasta lisne mase te u fazi formiranja lukovice. Luku je potrebno mnogo vode, ali kako je već spomenuto tlo nikako ne sme biti prevlažno. Kako piše gardeningknowhow, idealne potrebe za navodnjavanjem ili zalivanjem su do 2,5 cm dubine tla. Preporučuje se obilnije zalivanje jednom nedeljno umesto svakodnevnog laganog.

Može se zalivati crevom, prskalicom ili sistemom za navodnjavanje

Ukoliko ga zalivate crevom ili prskalicom, zalivajte ga ujutro, a ne tokom dana kada je vrućina, jer će tako voda ispariti iz tla. Ako ga zalivate uveče, lišće će ostati mokro preko noći što takođe, može podstaknuti gljivična obolenja.

Osim korišćenja creva i prskalica tu je i sistem navodnjavanja "kap po kap". Cevi se lagano ukopaju duž redova luka, što omogućuje biljkama da ih voda polako natapa. Cev za navodnjavanje se sastoji od rupica koje dovode vodu direktno u korenje biljaka. Ova metoda je dobra jer uklanja problem gljivičnih bolesti koje može izazvati zalivanje nadzemnog dela biljke. Cev se postavi između redova na dubinu od osam do 10 cm. Pri svakom zalivanju bi trebalo osigurati 25 mm vode.

Lukova muva: Porastom temperature preti najopasnija štetočina luka

Kako biste utvrdili imaju li biljke dovoljno vode, probajte da zabodete prst u zemlju pored njih. Ako ne osetite vlagu vreme je za zalivanje.

Tri nedelje pre vađenja prekinuti sa zalivanjem

Dok je biljka luka još mala, treba biti vlažna dok se čvrsto ne ukoreni. Stoga je važno za setvu izabrati dobro drenirajuće tlo i redovno zalivanje. To će sprečiti zbijanja tla oko lukovica i omogući će im normalan rast. Kada luk počne da klija, smanjite količinu vode kako ne bi došlo do njihovog truljenja. Tri nedelje pre planiranog vađenja luka treba prekinuti navodnjavanje kako ne bi došlo do pucanja spoljnih suvih listova zbog naknadnog rasta lukovica.


Tagovi

Uzgoj luka Zalivanje luka Navodnjavanje luka Potrebe za vodom


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.