Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krompir
  • 24.01.2019. 12:30

Uvozno seme izbacilo stare sorte krompira iz povrtnjaka u Srbiji

Domaće sorte krompira jelica, dragačevka i univerzal gotovo da su iščezle sa njiva proizvođača tog povrća u Srbiji. Deklarisano seme se uglavnom uvozi iz Holandije, jer u našoj zemlji nemamo kvalitetnu proizvodnju, tvrde poljoprivrednici.

Foto: Pixabay / KlAnke
  • 945
  • 19
  • 0

Na uvoz elitnog, kao i semena krompira drugog kvaliteta Srbija svake godine potroši oko tri miliona evra. Razlog je taj što u našoj zemlji ne postoji ustanova koja se bavi takvom proizvodnjom. Kako prenose Novosti, zbog uvoza semena, domaće sorte krompira jelica, dragačevka i univerzal, nestale su sa njiva domaćih proizvođača, pa tako danas svaka priča u prodavnicama ili na pijacama o ivanjičkom ili dragačevskom krompiru gubi smisao.

Genotipovi domaćih sorti krompira ipak sačuvani

Ipak, zahvaljujući Institutu za biološka istraživanja iz Beograda, genotipovi tih domaćih sorti, stvorenih u Centru za krompir u Guči su sačuvani u laboratorijama, a zbog prepoznatljivog kvaliteta, u svojim kolekcijama čuvaju ih i druge slične ustanove širom Evrope. Takođe, postoje ideje da se proizvodnja semena u Guči obnovi, ali je problem to što je račun Centra za krompir već godinama blokiran zbog dugovanja od 90 miliona dinara. Kako ističu bivši radnici Centra, bez pomoći države, neće biti ni proizvodnje. U međuvremenu je centar preimenovan u Inovacioni centar i dobio je potpuno novi profil javno-privatnog partnerstva između države Srbije i jedne privatne firme.

Centar u krizi i zato što ne može da naplati sopstvene dugove

Bivši direktor Centra Milić Domanović naglašava da se pravni status mora rešiti, jer je imovina firme državna, a dugovi se gomilaju. Osim dugova koje ima, Centar ima i svoja potraživanja od oko 20 miliona dinara, a njih ne može da naplati od jedne firme iz Beograda. Domanović objašnjava da je sunovrat nastao kada je radnicima tog centra zabranjeno da rade na parcelama na Goliji, koje su proglašene za prirodno dobro. On napominje da im za to nam nije data nikakva naknada, te da su pokušali da promene lokaciju i odu na Pešter gde su uslovi za uzgoj krompira bili ekstremniji. Domanović kaže da je Centar ranije nuđen i Agronomskom fakultetu u Čačku bez ikakvih obaveza, ali ta ponuda nije prihvaćena. On smatra da je tu napravljena greške, jer bi u centru studenti mogli da dolaze na praksu i da parcele koriste kao ogledno dobro.

Veliki proizvođači: Stare srpske sorte krompira su prevaziđene 

Proizvođač krompira iz Ivanjice Milan Jelić ističe da već godinama uvozi seme iz Holandije i dodaje da je zadovoljan ostvarenim prinosima. Kako tvrdi, seme ne kupuje od domaćih proizvođača, jer je sumnjivog kvaliteta. Za svoju njivu Jelić uzima isključivo deklarisano seme. On naglašava da bi rado kupovao i domaće seme, ali kontrolisano i da mu je, naravno, ista cena. 

Ozbiljni uzgajivači krompira iz Dragačeva i Ivanjice kažu da su veliki skeptici kada je reč o starim srpskim sortama, zato što su odavno prevaziđene. Oni zaključuju da u svetu postoji oko 1.000 sorti i da se one obnavljaju na svake dve do tri  godine, u zavisnosti od diktata tržišta.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Krompir Sorte Srbija Čačak Ivanjica Seme Centru za krompir Guča Milić Domanović Milan Jelić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.