Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 08.11.2021. 07:30

Ukrajinski krompir najjeftiniji u Evropi - gde ga izvoze?

Krompir u Ukrajini je samo 15 do 20 odsto jeftiniji u odnosu na lani, ali s obzirom na porast u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju niska cena.

Foto: Depositphotoss/Depositphotos/ridofranz
  • 319
  • 17
  • 0

Ukrajina je prošle nedelje prvi put postala lider među zemljama koje nisu članice Evropske unije u istočnoj Evropi po cenama krompira. U toj zemlji se on može kupiti po onoj najnižoj.

Izvestili su to analitičari EastFruit-a na osnovu rezultata nedeljnog praćenja veleprodajnih cena povrća i voća u devet zemalja regije. Prema rečima stručnjaka, prosečna veleprodajna za ovu vrste povrća pala je za 17 odsto u nedelju dana, dok je u susednoj Moldaviji nastavila da raste. Tako su cene u Ukrajini po prvi put u sezoni pale ispod moldavskog proseka. Krompir u Ukrajini je samo 15 do 20 odsto jeftiniji u odnosu na prošlu godinu, ali s obzirom na porast cena u drugim zemljama regije, to je dovoljno da postane lider kada je u pitanju ona niska.

Taj je pad dodatno proširio jaz na tržištima Belorusije i Ukrajine. To je postalo još veći podsticaj za rast izvoza ukrajinskog krompira u Belorusiju. Budući da su njegove cene u Rusiji bile čak i više nego u Belorusiji, deo onog ukrajinskog bi ove sezone mogao da uđe i na rusko tržište posredstvom beloruskih trgovaca. Prema neslužbenim izjavama beloruskih trgovaca, Rusija se plaši prebrzog rasta cena osnovnih prehrambenih proizvoda, pa je reeksport voća i povrća navodno ponovno postao puno lakši.

Izvoze u Belorusiju, Rusiju, Srbiju i Gruziju

Krompir se u Ukrajini sada može kupiti na veliko 2,5 puta jeftinije nego u Ruskoj Federaciji. Budući da razlika u nabavnoj ceni tih serija prelazi 5.000 dolara, reeksportni poslovi postaju vrlo atraktivni. Osim u Belorusiju i Rusku Federaciju, Ukrajina ga trenutno izvozi u Srbiju i Gruziju, kažu trgovci.

Međutim, onaj u Poljskoj još manje košta nego u Ukrajini. Ali, analitičari napominju da košta i dalje dvostruko više u odnosu na prošlu godinu s obzirom na pad prinosa.

Proizvođači ove vrste povrća se nadaju da će oporavak potražnje iz sektora ugostiteljstva još više povećati cene u budućnosti. Ipak, Belorusiji je sada isplativo kupovati ga u Poljskoj kako za ponovni izvoz u Rusiju tako i za vlastite potrebe.

Glavni razlog pada njegove cene u Ukrajini je prodaja krtola lošijeg kvaliteta koji nisu prikladni za skladištenje. Stoga je moguće da će se one postupno oporaviti s početkom mrazeva i završetkom prodajne sezone, optimistični su analitičari.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Ukrajina Evropa Cene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u