Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprike
  • 28.05.2020. 09:30

U toku je prva berba paprike, evo na šta da obratite pažnju

Proizvođači mogu doprinjeti boljim rezultatima tako što će održavati prostor oko plastenika čistim i bez korova. Mogu upotrebljavati i antiinsekticid mreže na otvorima, kako bi smanjili brojnost insekata.

Foto: Danijela Plavšić (ilustracija)
  • 2.910
  • 428
  • 0

Ovih dana je u toku prvo branje paprike u zaštićenom prostoru. Raniju berbu uslovio je i raniji početak proizvodnje. Kako je sjetva ovog povrća za rasad počela polovinom januara, pikiranje se izvršilo mjesec dana nakon toga a presađivanje biljaka u plastenik, započelo je u prvoj dekadi mjeseca aprila. Zahvaljujući primjeni odgovarajućih agrotehničkih mjera, branje prvih plodova moguće je u roku od 50 do 55 dana nakon rasađivanja. 

Paprika u plasteniku - kako je navodnjavati, prihranjivati i zaštititi

Poslije prve berbe, trebalo bi obaviti sljedeće agrotehničke operacije: zalijevanje, prihranjivanje i zaštitu biljaka. Norma navodnjavanja je uslovljena fazom razvića u kojoj se usjev sada nalazi, ali i od visine dnevnih i noćnih temperatura zraka. Kako se povećavaju zelena masa i broj plodova po biljci, povećavaju se i zahtjevi za vodom. Veći dio ploda ovog povrća čini voda, oko 80% tako da i potrebe za njom moraju biti velike. Ipak, navodnjavanje se mora adekvatno izbalansirati kako ne bi došlo do propadanja korjenovog sistema, kako savjetuju u PSSRS

Zaštitite papriku od tripsa

Prihranjivati bi trebalo na nedjeljnom nivou, u dva do maksimalno tri navrata. Do prve i druge berbe, daje se NPK đubrivo, formulacije 1:1:1, u količini koja zavisi od rezultata analize zemljišta, urađenog osnovnog đubrenja i planiranih prinosa. Nakon druge berbe, promijeniti će se formulacija NPK hraniva tako da se poveća sadržaj azota i kalijuma. 

Kemijska ili biološka zaštita paprike od tripsa?

U periodu intenzivne berbe, prihranjuje se sa NPK, formulacija 1:1:3, 1:1:4 ili 2:1:3, koje zavise od stanja u kojem se biljke nalaze. Takođe, važno je napomenuti da se svakih desetak dana radi prihranjivanje sa kalcijumom, da ne bi došlo do oboljenja vršne suhe truleži ploda. 

Što se tiče zaštite usjeva, tu je glavno spriječiti pojavu tripsa primjenom insekticida. Trips je ekonomski najznačajnija štetočina, koja pravi najveće probleme u proizvodnji. 

Plodored je najefikasnija preventivna mjera

Sa zaštitom se treba krenuti još u fazi proizvodnje rasada i nastaviti sve do kraja berbe. Odabir insekticida vrši se na osnovu dužine karence, odnosno, trebalo bi birati one sa kratkim periodom karence. Ovo je posebno važno u fazi intenzivne berbe, kada se plodovi beru svakih 5 do 7 dana. Takođe, prilikom svakog tretmana, promijeniti aktivnu materiju.

Bolesti i insekti paprike kod uzgoja na otvorenom

Biljke se mogu tretirati i bioinsekticidima koji su se pokazali kao veoma učinkoviti u praksi. Proizvođači mogu doprinjeti boljim rezultatima tako što će održavati prostor oko plastenika čistim i bez korova. Mogu upotrebljavati i antiinsekticid mreže na otvorima, kako bi smanjili brojnost insekata i mogućnost njihovog razmnožavanja. 

Od preventivnih mjera, plodored je i dalje jedna od najefikasnijih metoda zaštite biljaka. 


Tagovi

Berba paprike Zaštita paprike Norma navodnjavanja Planirani prinos Prihranjivanje kalcijumom Pojava tripsa Proizvodnja rasada Bioinsekticidi Preventivne mjere Plodored


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.