Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u oktobru
  • 12.10.2021. 14:00

U oktobru sadimo, sejemo, malčiramo, kompostiramo

Oktobar je mesec brojnih radova u bašti - od žetve i berbe, preko čišćenja do setve i sadnje, ali i zaštite od mraza i hladnoće.

Foto: Depositphotos/herraez
  • 325
  • 51
  • 0

Oktobar je mesec u kojem obavljamo radove pripreme bašte za zimski period. Brojne su aktivnosti koje treba da uradimo, poput berbe plodova povrća, uklanjanje biljnih ostataka letnjih vrsta, čišćenje, skidanje armatura za useve, setva i sadnja povrća koje će prezimiti, malčiranje, zaštita od mraza i hladnoće.

Privodi se kraju berba

U ovom razdoblju privodi se kraju berba povrća koje smo uzgajali tokom sezone. Sada se iz zemlje vadi cvekla, šargarepa, peršun korenaš, paškanat, rotkva, repa. I možemo to raditi sve do kraja oktobra. Takođe, završava se sa branjem paprike, paradajza, kukuruza i drugih kultura.

Savetuje se da se navedeni posao izvodi u danima bez padavina. Povrće koje će se odmah potrošiti u svežem stanju može biti mokro po površini, ali ono koje će se skladištiti, preporučljivo je brati po suvom vremenu, posle dizanja magle.

Neke vrste ostaju u bašti jer im se ukus poboljšava nakon delovanja mraza. Takav slučaj je sa raštanom i keljom pupčarem.

Pazite na ostatke patlidžana, vole ih puževi

Ovo je takođe vreme kada se iz vrta iznose biljni ostaci useva koji su završili vegetacioni ciklus. Na gredicama je gomila suvih i polusuvih stabljika, listova i plodova koji nisu za upotrebu. Sve ostatke koji potiču sa zdravih biljaka možemo dodati u kompost dok one na kojima su vidljivi simptomi bolesti i napad štetočina, potrebno je odstraniti iz bašte i uništiti. Na taj način će se sprečiti prezimljavanje prouzokovača bolesti i štetočina.

Kako napraviti kompostni čaj koji podstiče zdrav rast biljaka

U jednom delu bašte možemo napraviti mesto za kompostiranje. Tokom cele sezone tu će se odlagati biljni otpad. Sakupljeni materijal polako će da truli i petvara se u kvalitetan kompost.

Posebno obratite pažnju kada iznosite ostatke useva patlidžana. Puževi vole u njegov koren da polože jaja koja prezimljuju.

Vreme je za pokrovne useve

Oktobar je idealan mesec za setvu i sadnju vrsta koje će da prezime ili koje ćemo brati tokom kasne jeseni, zime i početkom proleća. To znači da ćemo saditi crveni i beli luk, ljutiku, kao i luk srebrnjak. Isto tako možemo i mlade biljke raznih salata, kupusnjača, posebno kineskog lisnatog povrća.

Ovo je i vreme sadnje pokrovnih useva na bankove koje se neće koristiti do proleća. Ti usevi će obogatiti zemljište hranivima, posebno azotom kada smo posejali mahunarke, sprečiće eroziju, razvoj korova, smanjiti brojnost prouzrokovača oboljenja i delovati na prisustvo štetočina.

Zaštita od mraza i niskih temperatura

Kako bi se povće koje prezimljava zaštitilo od niskih temperatura i hladnoće neophono ga je prekriti slamom, senom, agrofolijom. Kod malčiranja obratite pažnju da malč materijal nikada ne dodiruje stabljiku biljke jer treba da pokriva koren.

Ukoliko ipak ima kontakt sa stabljikom može da dovede do truljenja, naročito tokom vlažne kasne jeseni, zime i ranog proleća.


Tagovi

Radovi u bašti Malčiranje Kompostiranje Berba povrća Pokrovni usevi Pokrivanje agrofolijom


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.