Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 26.11.2020. 12:00
  • Srednjobanatski okrug, Vojvodina, Orlovat, Zrenjanin

U Banatu kupus izvrstan, ali cena "žalosna"

Iako može da se nađe i jeftiniji, ja prodajem za 30 dinara. Ni ja nisam u velikom plusu, jer na proizvodnju potrošim 27, otprilike. Rasad kupusa je četiri dinara, a gde su zalivanje, špartanje, kopanje i svi drugi poslovi? Stanje je žalosno, kaže proizvođač iz Orlovata Zlatoje Čokić.

Foto: Zlatoje Čokić
  • 584
  • 26
  • 1

Porodica Čokić iz Orlovata kod Zrenjanina nova je u povrtarstvu, budući da se tek tri godine bavi i ovom granom poljoprivrede. Ipak, Zlatoje Čokić ima veliko iskustvo u poljoprivredi pošto je od malena u ratarstvu, a bavi se i vinogradarstvom i voćarstvom.

"Za povrtarstvo sam se odlučio jer ratarstvo nije davalo zaradu kao ranije, pa sam pomislio da neću izgubiti ništa ako probam, a mogu da dobijem. Tako je i bilo. Još na početku sam rešio da sejem na otvorenom i na manjim površinama, pa se toga pridržavam i sada. Tako je šansa za neuspeh manja", rekao je Čokić.

Problem pravili zečevi

Pošto je sezona kupusa, prve glavice kod orlovatskog povrtara posečene su pre nekog vremena, ali posla ima i dalje. Čokići kupus imaju kraj Tamiša i vodili su računa o njemu kako dolikuje. Rod, prema prvim utiscima, obećava, uprkos štetočinama.

Nakon branja skladištite kupus u mrežaste vreće, kutije ili trap

"Sejali smo ove godine oko 30 ari i zasad deluje odlično. Mučili smo muku sa zečevima, jer su nam grizli stabljike. Najgore je što zečevi rasad ne pojedu, već pregrizu. Tu je rešenje samo ograđivanje njive, što nam se zasad ne isplati jer je to veće ulaganje nego što trenutno možemo da priuštimo. Mimo toga, ove godina nije bilo teško baviti se kupusom, zaista imamo izvrstan rod."

Razlika u kvalitetu se vidi

Od sorti Čokić ima dve - marlo i koronet. Marlo je dobar za kišeljenje, a koronet se prodaje svež. Kupus je krupniji, neke glavice su od 3,5 do pet kilograma. Iako je naš sagovornik samo tri godine u povrtarskom svetu, stalnih kupaca ima, jer je zaslužio njihovo poverenje.

"Povrtara ima, ima i uvoza, ali ja najviše prodajem poznatim ljudima, ili kupcima koji su čuli preko preporuke za mene. Imam svoju cenu i nastojim da od nje ne odstupam, garantujem za svoj proizvode i njihov kvalitet. Zato i ne prodajem nakupcima, već krajnjem kupcu koji mi se uvek vrati", pojasnio je proizvođač principe svog poslovanja.

Čokić garantuje za svoj proizvode i njihov kvalitet

Kada je krenuo sa povrćem, imao je sreće što se mnogo kreće i poznaje dosta ljudi, pa je svoju ponudu plasirao i kroz poklone: donese na probu, pa ako je proizvod zadovoljavajući, biće i saradnje. Ove godine nazire se problem u prodaji, jer kupusa ima dosta, a cena je niska - negde i 10 do 12 dinara, što je neisplativo s obzirom na uloženi trud.

"Cena kupusa je sramotna. Iako može da se nađe i jeftiniji, ja prodajem za 30 dinara. Ni ja nisam u velikom plusu, jer na proizvodnju potrošim 27, otprilike. Rasad kupusa je četiri dinara, a gde su zalivanje, špartanje, kopanje i svi drugi poslovi? Stanje je žalosno. A nije svaki kupus isti, to je jasno kao dan. Kada su akcije i niže cene, ljudi kupuju, razumem da im je stalo da prođu jeftinije, ali razlika u kvalitetu se vidi, to će potvrditi svako ko se iole razume u povrće. Takve kupce ja biram."

Radije za poklon, nego za nisku cenu

Dodatna otežavajuća okolnost za ovogodišnju sezonu je i situacija sa virusom korona. Povrće je jeftinije, ima ga dosta, međutim, kako nema okupljanja, slava, sarmi, pitanje je kako će teći prodaja kupusa. Kupci koji su zbog svog biznisa kupovali na veliko, sada zbog okolnosti nisu mogli da ponove porudžbinu.

Za kiseli kupus povedite računa o temperaturi i količini soli

"Prošle godine jedan čovek kupio je tonu i po kupusa za restoran, a sada neće moći, i nema tu njegove krivice, razumem situaciju. Nije to samo jedan primer. Zasad sam, ove jeseni takoreći 'iz kuće', prodao barem šest tona kupusa. Pitanje je šta će biti do kraja. Prošle godine isto je bilo teško izgurati, bukvalno smo podelili. Podelićemo i ove, nije problem, radije ću ga dati poznanicima, drugarima, nego za neke sitne pare", rekao je Čokić.

Ovo gazdinstvo u Orlovatu fokusirano je na držanje standarda, pa se od cene ne odstupa. Imaju svoj iznos, pa ko želi manje da plati, može naći na drugom mestu, ali su Čokići istu cenu držali i kada je drugde moglo da se nađe za više novca. To možda nije isplativija odluka, ali je na duže staze bolje da proizvođač pokaže kakav je čovek.

Nije sve u novcu, a mnogo je u kvalitetu

"Onaj ko se 'opeče' o lošu namirnicu, naredni put je rešeniji da izabere provereno. Jednom mi je čovek na pijaci rekao kako svi stalno hvale svoje povrće, a ko zna šta je istina. Kada sam mu na to odgovorio predlogom da ponese džak mog krompira, pa ako mu bude dobar da dođe sledeći vikend i plati ga, a ako ne, nikom ništa - platio je džak bez problema, rekao mi da sam ga ubedio. Često ja dam na probu besplatno, da vide ljudi šta nudim. Nije sve u dinaru, kvalitet je moj najjači argument."

Bez krastavca sledeće godine, a krompira više

Banatski proizvođač kaže da se u povrtarstvu ne mogu zaraditi velike pare, tek malo iznad prosečne plate, a posla ima dosta, pa neke od kultura koje gaji u narednoj sezoni mora da smanji, a od nekih da odustane. Krompir će "pojačati", jer će biti mesta u hladnjači, a i krompir solidno ide. Naš sagovornik ima odličan karfiol - međutim, prodaje na veliko nema, kupi se glavica, maksimalno dve, a cena je "jača". S krastavcem je uvek muka, ni ove godine nije bilo drugačije.

Slaba prodaja zbog "jače" cene

"Sledeće godine neću sejati krastavac, on je isuviše zahtevan, velika je obaveza, a ja zaista ne stižem. Puca kičma za malo para, meni to nije isplativo. Teško mi je da izbacim nešto kada vidim koliko su kupci zadovoljni, ali treba dobro proceniti situaciju. I za druge kulture pravilno ću odmeriti količinu koju ću sejati, tek malo više od proseka. Nije mi lako u ovom poslu, imam dobro robu, treba je prodati i treba sve to, uz druge poslove koje povrtarstvo obuhvata, i izgurati", podelio je naš sagovornik poteškoće sa plasmanom robe.

A kupus koji se seče ovih dana za kupce koji poručuju priprema se svež, krupan i ukusan. Kod Čokića u radu nema podvaljivanja. Ko proba, kupuje stalno, hvali proizvođača, pa preporuka za njegovo povrće ide od usta do usta, a od toga nema bolje reklame.


Tagovi

Uzgoj kupusa Cena kupusa Uzgoj karfiola Povrtarska proizvodnja Zlatoje Čokić Kvalitet proizvoda Reklama


Autorka

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenik u književnost, zelenilo proleća, vrelinu letnjeg sunca i reku Tisu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D