Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje rasada
  • 23.01.2022. 15:00

Tresetne posude i tablete za setvu rasada: Oprez sa lažnima

Obratite pažnju da li se radi o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamene koje se prodaju pod takvim nazivom.

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 490
  • 15
  • 0

Za setvu semena povrća i cveća kojeg uzgajamo iz rasada možemo koristiti gotove posude ili improvizovane.

One se prave od različitih materijala: plastike, stiropora, najlona, papira, ali i treseta. Veličina i oblik zavise od biljne vrste koju nameravamo da uzgajamo.

Prednosti tresetnih posuda

Velika prednost tresetnih posuda i kontejnera je što se prilikom sadnje biljka ne vadi iz njih, već ih zajedno posadimo. Na ovaj način ona ne doživljava oštećenje korena i stres, a sama posuda se u zemljištu tokom vremena razloži i dodatno hrani biljku.

Obratite pažnju da li se radi o kvalitetnim tresetnim posudama i kontejnerima, jer se na tržištu mogu pronaći različite jeftine zamene koje se prodaju pod takvim nazivom. Prvenstveno je reč o posudama od kartona, ali ima ih i od reciklirane plastike.

Na tržištu ima svega - budite oprezni (Foto: Depositphotos/Snowboy)

Da bi ste izbegli da budete prevareni najbolje je da pre veće nabavke kupite jedan uzorak i testirate ga. Kupljenu saksijicu potopite u vodu i ostavite na sobnoj temperaturi tokom 24h. Prava će raspasti pod prstima, a ona od presovanog kartona ili papira neće jer sadrži mnogo lepka.

Nemojte ih kupovati jer će biljka, kada je posadite u zemlju s takvom saksijom ostati zarobljena u njoj i na kraju će propasti. Ukoliko ste ih kupili, bolje je da ih koristite kao klasične, od plastike. To znači da ćete kod presađivanja biljku s korenom i supstratom izvaditi iz posude. 

Kao i za sve druge, potrebno je obezbediti kvalitetan supstrat.

Tresetne tablete

I pored toga što se u svetu veoma često koriste, kod nas su tresetne tablete još uvek retko u upotrebi. Prave se na taj način što se treset zbije pod velikim pritiskom. Mogu biti različitih veličina i imaju izgled smeđeg pljosnatog čepa ili ravnog tanjirića. Kao i kod tresetnih saksija i kontejnera, radi se o ekološkom proizvodu.

Tresetne tablete su vrlo praktične za upotrebu (Foto: Depositphotos/Lovelymama)

Oko nje je obavijena biorazgradiva vrećica koja pomaže da tableta, nakon što upije vodu, zadrži svoj oblik što duže. One treba da odgovaraju veličini biljaka koje ćemo u njima uzgajati. Tako ćemo za uzgajanje krastavaca, kupusa i paradajza koristiti tablete prečnika šest centimetra, dok će nam za kulture sa sitnim semenom (petunija, jagoda) trebati one prečnika 2,5 do 3,5 cm.

Za tablete nije potrebno pripremati supstrat i to je prednost njihove primene. Dovoljno ih je zaliti i ostaviti da nabubre. Kada usvoje vodu, povećaju zapreminu do osam puta.


Tagovi

Treset Tresetne posude Tresetne tablete Organska poljoprivreda Uzgoj rasada Kako posejati Kako posaditi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić